Ta teden bo zaprisegla nova predsednica republike

Slovenija 18. Dec 202210:33 6 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO

Na četrtkovi slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo v parlamentu zaprisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. Od dosedanjega predsednika republike Boruta Pahorja bo posle prevzela dan kasneje.

DZ se bo v četrtek sestal na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na seji pa bo zaprisegla tudi novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra premagala Anžeta Logarja. Ob izvolitvi je zatrdila, da bo kot predsednica garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo. Tekom kampanje je izpostavljala tudi, da se bo potrudila, da se bo politika poenotila o strateških temah.

Pirc Musar bo prva predsednica države, nasledila pa bo še aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je bil na čelu države dva mandata. Čeprav sta se neformalno že srečala, ji bo Pahor posle tudi uradno predal dan po zaprisegi, v petek. Ob neformalnem srečanju 15. novembra sta poudarila, da bosta v dobro države sodelovala tudi v prihodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje