Takšno darilo bo letos prejel vsak deseti otrok v Sloveniji

Slovenija 01. Dec 202311:44 1 komentar
Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje
Foto: Uroš Kokol/N1

Vsak 10. otrok se v Sloveniji že srečuje z revščino. Kar 40.000 otrok pa med letošnjimi prazniki ne bo dobilo darila in bo ostalo praznih rok. V Zvezi prijatelje mladine Ljubljana Moste-Polje zato pozivajo vse, da se tudi v teh časih spomnijo na družine v stiski ter poskrbijo, da bo tudi zanje novo leto posebej čarobno.

“Letošnje leto je celotno državo postavilo pred številne izzive, a hkrati pokazalo moč medčloveške pomoči in solidarnosti. Zato s skupnimi močmi napolnimo praznike družin v stiski s toplino in upanjem ter poskrbimo, da bo njihovo novo leto se posebej čarobno,” so prvi dan decembra pozvali v Zvezi prijatelje mladine Ljubljana Moste-Polje.

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga dostavili medijem po Sloveniji, so močno zaskrbljeni zaradi dejstva, da 40.000 slovenskih otrok ob praznikih ostane praznih rok, njihove stiske pa se v prazničnem času le še stopnjujejo. “Z darilom, ki ste ga ravnokar prejeli, želimo prikazati kruto realnost, da se na žalost že vsak 10. otrok v Sloveniji srečuje z revščino,” so še zapisali v sporočilu za medije.

“V luči prazničnega veselja in zimske radosti želimo spomniti na tiste, ki so tega prikrajšani. S tem namenom pozivamo vse, da namesto materialnih daril raje poklonijo dobrodelnost,” so še dodali.

Dobrodelni adventni koledar

V Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so tudi letos v tem času organizirali Dobrodelni adventni koledar. V praznični akciji na podlagi pripravljenega seznama sodelujoči vsak dan v škatlo odložijo določeno stvar in tako do božiča ustvarijo paket dobrot, s katerimi bodo v zvezi družinam v stiski polepšali praznike. Vsak dan v škatli zbirate izdelke, ki so navedeni na sliki. Tako 1. decembra v škatlo postavite čaj, naslednji dan se pridružijo še piškoti, tretjega pa v škatli že diši po kavi. Pripravljene praznične pakete bodo zbirali 15. in 18. decembra, da bodo lahko družine pakete z izdelki prejele še pred božičem.

Dobrodelni adventni koledar
Dobrodelni adventni koledar (Foto: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje)

V Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-polje pa organizirajo tudi projekt Botrstvo v Sloveniji in številne druge dobrodelne programe.

Trije zimski botri

Dobrodelne akcije pa v tem času pripravljajo tudi številna druga društva in organizacije po Sloveniji. Pri organizaciji Trije zimski botri je denimo na voljo še več kot 80 pisem in neuresničenih želja. Osemletna deklica si na primer želi Harry Potter kotalke, Harry Potter kinderjajček in Harry Potter dnevnik s pisalom. Postanite eden od treh zimskih botrov in pomagajte tej deklici in ostalim otrokom v stiski. Svoje pismo lahko izberete na spletni strani Trije zimski botri.

Anina zvezdica

V organizaciji Anina zvezdica pa opozarjajo, da praznični čas žal ni za vse čaroben. “Pravzaprav za mnogo ljudi in otrok je vsak dan v letu izziv in boj za preživetje,” so zapisali. Pomoči potrebnim lahko pomagate z donacijo hrane z daljšim rokom uporabe, kozmetiko in čistili. Donirate lahko tudi v njihove vozičke v vseh trgovinah Spar Slovenija ali pa s finančno donacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje