Tanja Fajon pozvala k sklicu Sveta za nacionalno varnost

Slovenija 24. Feb 202212:22 0 komentarjev
Tanja Fajon, SD, intervju
N1

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku vlade Janezu Janši ter predsednicam in predsednikom parlamentarnih strank posredovala poziv za takojšen sklic političnega vrha z vsemi parlamentarnimi strankami ter Sveta za nacionalno varnost. Po prepričanju Fajon bi se namreč morali dogovoriti o usklajenem odzivu Slovenije in nujno potrebnih korakih za vzpostavitev miru v Ukrajini v okviru mednarodnega prava.

“V tem trenutku mora biti pred nami eno samo poslanstvo: prizadevanja za mir v Ukrajini. Prepričana sem, da imata Slovenija in Evropska unija pri tem posebno priložnost in posebno odgovornost, da se celotna mednarodna skupnost zavzame za takojšnje končanje vojaške agresije in da se odprta vprašanja rešijo po diplomatski poti,” je v pismu predsednikom države, vlade in parlamentarnih strank zapisala predsednica SD Tanja Fajon.

Po njenih navedbah je vojaška agresija na Ukrajino groba kršitev mednarodnega prava in helsinških dogovorov o nespremenljivosti meja v Evropi. Za agresijo ni nobenega opravičila. “Slovenija lahko kot država, ki je članica Evropske unije in severnoatlantskega zavezništva, na drugi strani pa jo z Rusko federacijo povezujejo tradicionalno dobri odnosi, prevzame posredniško vlogo in aktivno prispeva k ponovni vzpostavitvi miru. Narediti moramo vse, da se ponovno vzpostavi mir in da zavarujemo mir kot edini skupni strateški interes vseh: Ukrajine in Ruske federacij pa tudi Evrope in Slovenije,” je še zapisala Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!