Tanja Fajon: Slovenija s svojo pobudo glede BiH v EU odprla pomembno razpravo

Slovenija 24. Jun 202215:45 > 15:46 3 komentarji
Tanja Fajon
Žiga Živulović jr./Bobo

Čeprav pobuda Slovenije, da poleg Ukrajine in Moldavije status kandidatke za članstvo v EU na tokratnem vrhu v Bruslju prejme tudi BiH, ni prinesla konkretnega rezultata, je zunanja ministrica Tanja Fajon zelo zadovoljna. Slovenija je namreč s to pobudo po njenem odprla zelo pomembno razpravo ter pokazala proaktivnost in enotnost.

“Čeprav nismo dosegli ambicioznega cilja, sem zelo zadovoljna,” je glede dogajanja na vrhu EU v četrtek zvečer v izjavi za novinarje po današnji seji strateškega sveta zatrdila Fajonova. Kot je dodala, je bilo v bistvu jasno, da jim v enem samem tednu ne more uspeti, status kandidatke za BiH tudi sploh ni bil na dnevnem redu tokratnega Evropskega sveta, a vendarle so s pobudo dosegli veliko.

Odprli so namreč “bistveno bolj pomembno razpravo nasploh o tem, kaj se dogaja s širitvijo Evropske unije”, in brez slovenske pobude ta razprava tudi zagotovo ne bi bila “tako glasna in tako žolčna ter iskrena”, kot je bila. Slovenija je po besedah Tanje Fajon pokazala “zelo proaktivno politiko do Zahodnega Balkana”, predvsem pa enotno in močno zunanjo politiko.

Zato ministrica ta teden ocenjuje “kot uspeh slovenske diplomacije” in kot začetek poti, da se pospešijo postopki približevanja Zahodnega Balkana EU – pridobitev statusa kandidatke za BiH, odprava blokade Severni Makedoniji, začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter brezvizna liberalizacija za Kosovo. To bi okrepilo verodostojnost EU, predvsem pa omililo morebitna varnostna tveganja v regiji. Obenem je zunanja ministrica pozdravila odločitev voditeljev v Bruslju o dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji za članstvo v EU in podpori evropske perspektive Gruzije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje