Teden dni pred napovedanim črnim petkom že gneča v nakupovalnih središčih

Slovenija 19. Nov 202220:12 2 komentarja
Gneča btc
Bralka

Ta konec tedna so v nakupovalnih središčih po državi beležili večjo gnečo kot ponavadi. Čeprav je nakupovalna mrzlica ob napovedanem t. i. črnem petku, ki bo naslednji teden, nekaj običajnega, in se tudi nekaterim zdi, da je gneča ob deževnih sobotah pač povsod, pa je današnji dan vseeno izstopal.

”Ljubljanska Supernova je v petek zvečer pokala po šivih,” nam je sporočila bralka. Da je obisk tega trgovskega središča dober tudi danes, nam je potrdila druga bralka, ki je ob tem gnečo v Supernovi opisala kot ‘kaos’. Obisk je bil po pričevanjih tretjega bralca velik tudi v ljubljanski Lesnini.

“Pravkar sem prišla iz mariborskega Europarka. Gneča je bila abnormalna. Kot mi je povedala trgovka, je bila gneča tudi včeraj. Ocenila je, da je to zaradi tega, ker ljudje mislijo, da je t. i. črni petek že ta vikend,” pa nam je zaupala bralka s štajerskega konca države. Tudi z gorenjskega konca, točneje iz Kranja in Radovljice, smo dobili sporočila, da je bilo moč opaziti več nakupovalcev v tamkajšnjih nakupovalnih središčih oziroma trgovinah.

Da je bila obiskanost trgovskih središč večja kot običajno, so nam potrdili na infotočki v City Parku. Petkov in današnji obisk pa naj bi bil po njihovih besedah eden najboljših letos. Na vprašanje, čemu pripisujejo takšno zgrinjanje v trgovine, so nam v pojasnili, da je verjetno k temu pripomoglo tudi slabo vreme. Da so imeli v petek gnečo, so nam na drugi strani potrdili tudi v ljubljanskem središču Aleja. “Včeraj je bilo sicer več obiskovalcev kot danes. Ob napovedanem črnem petku naslednji teden pa se nadejamo še večjega obiska,” so dodali na infotočki.

Čeprav se nakupovalna mrzlica, ko številni trgovci ponujajo občutne popuste, ki jih potrošniki z veseljem izkoristijo in počakajo, začenja šele naslednji teden, je bilo oglase za napovedane popuste opaziti že pretekle dni. Zato ni zmotna ocena, da so nekateri mislili, da je črni petek že ta konec tedna. Je pa res, da številni trgovci popuste, ki jih označujejo kot “črne”, ponujajo tudi prej. Več o tem v članku o t. i. črnem novembru.

Gneča BTC
Bralka

Na razprodaje se pripravite

Sicer pa – če vam nakupovanje v gneči ni najljubše, vam priporočamo, da se po potrebnih nakupih opravite pred naslednjim petkom, ko je ob črnem petku res pričakovati izjemno povečan obisk. Kot nam je ob začetku lanskoletnega praznika potrošništva povedal Toni Pugelj, direktor trgovskega središča Aleja, so pričakovali do 40 odstotkov večji obisk kot običajno.   

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj res ugodne, pa niso vse tako neverjetne, kot se zdi na prvi pogled, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Potrošnikom svetujejo, da se na razprodaje dobro pripravijo. “Naj vas v petek ne zagrabi nakupovalna mrzlica, pomembno je, da se na spletne razprodaje dobro pripravite,” svetujejo. Dodajajo še, da kupite to, kar potrebujete, toliko, kot potrebujete in predvsem naj vas nakupi ne pahnejo v rdeče številke. Predlagajo, da si določite proračun, koliko lahko zapravite, če se impulzivnim nakupom ne morete upreti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje