Teheran zaradi izjav Janše na pogovor poklical slovensko veleposlanico

Slovenija 11. Jul 202115:24 > 18:15 1 komentar
Janez Janša
Žiga Živulovič Jr./BOBO

Iransko zunanje ministrstvo je zaradi izjav slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki je na virtualnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k preiskavi pokola v Iranu leta 1988, na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Teheranu Kristino Radej, poroča iranska tiskovna agencija Irna.

Slovenski premier Janez Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988. “Za skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To se mora spremeniti,” je v nagovoru na dogodku Free Iran World Summit, ki ga vsako leto organizira iranska diaspora, dejal Janša.

Teheran na pogovor poklical slovensko veleposlanico

Iransko zunanje ministrstvo je zato po udeležbi slovenskega premierja na virtualnem srečanju “teroristične skupine” veleposlanico Slovenije v Teheranu Kristino Radej poklicalo na pogovor, poroča iranska tiskovna agencija Irna.

Na pogovoru so obsodili udeležbo Janše na srečanju. Veleposlanici so povedali, da je udeležba “v nasprotju z običajno diplomatsko prakso in duhom medsebojnih odnosov”. “Podpora teroristični skupini je v nasprotju z Ustanovno listino OZN, mednarodnimi načeli, človekovimi pravicami in je nesprejemljivo, je iransko zunanje ministrstvo po pisanju iranske tiskovne agencije sporočilo slovenski veleposlanici.

Slovenska veleposlanica v Iranu je po pisanju iranskih medijev povedala, da bo protestno sporočilo prenesla slovenskim oblastem. Iran od slovenskih predstavnikov pričakuje pojasnilo.

Opozoril na vlogo novoizvoljenega predsednika v pokolu

V videonagovoru, ki ga je Janša danes objavil na Twitterju, je podprl vzpostavitev neodvisne komisije Združenih narodov o tem pokolu političnih zapornikov v Iranu leta 1988, h kateri je nedavno pozval preiskovalec ZN za človekove pravice v Iranu Džavaid Rehman. Ta se je zavzel tudi za preučitev vloge novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija, ki bo vodenje države prevzel prihodnji mesec.

Preiskovalna komisija je po Janševih besedah pomembna, da bi osvetlila pokol in pomagala družinam žrtev, da bi dosegle pravico. “To je še posebej pomembno v luči dejstva, da bo prihodnji predsednik Ebrahim Raisi, ki ga organizacija Amnesty International zaradi njegove vloge v pokolu obtožuje zločinov proti človečnosti,” je dodal premier trenutno predsedujoče države Svetu EU. Zagotovil je, da se lahko Iranci pri tem vedno zanesejo na njegovo razumevanje in podporo.

Poudaril je, da si zaslužijo demokracijo, svobodo in človekove pravice in da jih mora mednarodna skupnost podpirati. “Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic, mednarodna skupnost pa mora biti pri tem odločna,” je še dejal Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje