TEŠ, droge in pranje denarja – prihodnji teden na sodiščih

Črna kronika 21. Avg 202212:20 2 komentarja
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Po enomesečnih sodnih počitnicah se število obravnav na slovenskih sodiščih postopoma dviga na običajno raven. Na celjskem sodišču je za petek razpisan začetek glavne obravnave v zadevi Teš 6, na ljubljanskem sodišču pa naj bi v sredo začeli predobravnavni narok v sojenju sedemnajsterici, ki naj bi preprodajala droge in prala denar.

Na Okrožnem sodišču v Celju bo v petek predvidoma stekla glavna obravnava v sojenju nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku, lobistu Petru Kotarju in drugim soobtoženim, ki jih obtožnica bremeni zlorabe položaja in ponarejanja listin pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Na predobravnavnem naroku pred več kot enim letom je krivdo priznala le družba General Electric, naslednica Alstoma, ki je gradil Teš 6, medtem ko so se vsi ostali izrekli za nedolžne.

Obtožnica, vložena maja 2020, devetim fizičnim in trem pravnim osebam očita kazniva dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči pri navedenih kaznivih dejanjih. Kriminalisti so prva obvestila glede domnevnih nepravilnosti okrog izgradnje Teša 6 začeli zbirati leta 2010. V preiskavi so ugotovili 250 milijonov evrov vredno oškodovanje. Cena projekta naj bi se zaradi slabega vodenja podražila na 1,41 milijarde evrov, čeprav bi morala prvotno znašati 650 milijonov evrov. Gre za eno najobsežnejših obtožnic v Sloveniji, saj ima 1.332 strani in 43.000 prilog.

Kot rečeno, je krivdo do zdaj priznal le Alstom, ki je s tožilstvom tudi že podpisal sporazum. O njem se mora pred nadaljevanjem izreči še sodišče, zaradi česar je začetek glavne obravnave v petek pod vprašajem.

Trgovina z drogo in pranje denarja

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo v sredo potekal predobravnavni narok v sojenju skupini 17 obtoženih s prvobotoženim Alenom Čirkićem, ki jih obtožnica bremeni trgovanja s prepovedano drogo in pranja denarja.

Po pisanju Slovenskih novic naj bi združba preprodajala drogo in na ta način lagodno živela. Pri tem naj bi oprali več kot milijon evrov.

Preiskava, med katero je bil za nekatere odrejen tudi pripor, je potekala na Okrožnem sodišču Krško, obtožnice pa so bile vložene na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje