Test pnevmatik 2022: katere zimske gume so najboljše?

test zimskih pnevmatih, katere gume so najboljše
PROFIMEDIA

Približuje se obdobje hladnejših mesecev in kmalu bo čas za menjavo gum na avtomobilu. Pri Avto-moto zvezi Slovenije so opravili test najboljših pnevmatik. Pri manjših avtomobilih AMZS dveh pnevmatik ne priporoča, pri večjih vozilih pa negativne ocene ni dobila nobena od testiranih pnevmatik.

Približuje se 15. november, ko je treba letne gume zamenjati za zimske. Pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so testirali 16 zimskih pnevmatik dimenzij 185/65 R15 in 17 pnevmatik dimenzij 215/60 R16.

Pnevmatik, ki se enako dobro obnesejo v vseh voznih in vremenskih razmerah, v trgovinah ni veliko, kar se je potrdilo tudi pri letošnjem testu, na katerem so se najbolje odrezale najbolj uravnotežene pnevmatike.

Med pnevmatikami, primernejšimi za manjše avtomobile, sta dve, ki ju AMZS na podlagi rezultatov testa voznikom ne priporoča, med pnevmatikami, najbolj primernimi za cestne terence, pa so rezultati spodbudnejši, saj nobena ni dobila ocene “ni priporočljivo”. Pri 15-palčnih pnevmatikah, kakršne so na VW polu, so oceno “zelo priporočljivo” dobile štiri gume, uporabo dveh pa so odsvetovali. Pri 16-palčnih gumah, ki jih imajo običajno mestni terenci, pa nobena od 17 ocenjevanih gum ni dobila nezadostne ocene.

“Pri obeh letos testiranih dimenzijah smo temeljito preizkusili lastnosti na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu, izmerili glasnost, preverili obrabo oziroma število prevoženih kilometrov in izmerili porabo goriva,” je merila testiranja predstavil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel in dodal, da so z rezultati testa zadovoljni, zlasti pri 17 pnevmatikah, primernih za vse bolj priljubljene cestne terence, saj nobena od preizkušenih pnevmatik ni dobila ocene “ni priporočljivo”.

Test pnevmatik dimenzij 185/65 R15:

Test zimskih pnevmatik R15
AMZS

“Slabše so se na testu izkazale pnevmatike za manjše avtomobile. Med 16 preizkušenimi sta dve, ki ju v AMZS na podlagi rezultatov testa voznikom ne priporočamo,” je dodal Poženel.

Test pnevmatik za to dimenzijo je pokazal:

  • štiri pnevmatike so dobile oceno “zelo priporočljivo”
  • sedem pnevmatik je dobilo oceno “priporočljivo”
  • tri pnevmatike so dobile oceno “priporočljivo z omejitvami”
  • dve pnevmatiki sta dobili nezadostno oceno “ni priporočljivo”

Največ kilometrov odpeljali s Savino gumo

Najboljša skupna ocena na testu, ki jo dobijo najbolj uravnotežene pnevmatike oziroma takšne, ki dosežejo čim boljši rezultat pri vseh merilih, pa naj ne bo edini kriterij pri odločitvi za nakup, je svetoval Poženel.

“Pnevmatike izberite glede na svoje potrebe in navade. Če se pogosto vozite po zasneženih cestah, se ozrite po pnevmatikah, ki so dobre na snegu, če pa zimo prevozite na očiščenih avtocestah in hitrih cestah, so za vas primernejše pnevmatike z dobrimi lastnostmi na mokrem in na suhem,” meni Poženel.

Velike razlike med pnevmatikami so bile pri obrabi. Največ kilometrov so na testu odpeljali s Savinimi pnevmatikami eskimo hp2, in sicer kar 43.423 kilometrov. Na drugem koncu spektra so pnevmatike Coopertires WM -SA2+, s katerimi lahko prevozimo le 23.714 km, kar je skoraj polovico manj. Največje razlike so sicer ugotovili pri vodljivosti na suhi cesti.

Test pnevmatik dimenzij 215/60 R16:

Test zimskih pnevmatik R16

Test pnevmatik za to dimenzijo je pokazal:

  • štiri pnevmatike so dobile oceno “zelo priporočljivo”
  • 12 pnevmatik je dobilo oceno “priporočljivo”
  • ena pnevmatika je dobila oceno “priporočljivo z omejitvami”

Test pnevmatik poteka tako, da preizkuševalci temeljito preizkusijo lastnosti zimskih gum na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu, ugotavljajo pa tudi glasnost, preverijo obrabo oziroma število prevoženih kilometrov in izmerijo porabo goriva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.