Težava z vozniškimi izpiti: stavkajoči zdravniki bodo začeli izvajati preglede

Slovenija 13. Mar 202415:14 > 18:23 9 komentarjev
Univerzitetni rehabilitacijski Inštitut Republike Slovenije - Soča
Foto: Denis Sadikovič/N1

Stavkajoči zdravniki v URI Soča bodo začeli izvajati preglede za vozniška dovoljenja za invalide, so sporočili iz zdravniškega sindikata Fides. "Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej," ob tem opozarjajo v sindikatu. Predsednik vlade Robert Golob pa je dejal, da so sicer v zadnjih dneh že našli zunanjega izvajalca, če bi bilo to potrebno.

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča od začetka zdravniške stavke ambulanta za osebe s posebnimi potrebami deluje v omejenem obsegu. Pregledov, ki jih invalidi potrebujejo za podaljšanje vozniških dovoljenj, za posameznike, stare med 18 in 65 let, na inštitutu ne izvajajo. Kot kaže, pa bodo preglede zdaj vendarle začeli opravljati.

V sindikatu Fides so odločili, da bodo zdravniki na URI Soča kljub stavki začeli opravljati zdravniške preglede za potrebe vseh voznikov s posebnimi potrebami. Od prihodnjega ponedeljka bodo tako na URI Soča delovale tri ambulante za voznike s posebnimi potrebami, ob obstoječih dveh še ena dodatna. “Načrtujemo, da bi bili vsi pacienti, ki v preteklih tednih niso prišli do pregleda, obravnavani v dveh tednih. Naročanje pacientov, ki jih je okrog 20, se bo začelo še ta teden,” so ob tem v sporočilu za javnost zapisali na inštitutu.

Kljub dejstvu, da delo v URI Soča ves čas stavke poteka v skladu z veljavno zakonodajo in da s tem povezani inšpekcijski pregledi niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so se za to odločili, ker svojim pacientom ne želijo povzročati dodatnih težav na področju, ki za marsikoga pomeni pomemben način samostojnosti in aktivnega življenja, so dodali na inštitutu.

Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba pa so sporočili, da je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel ob ponovnem začetku izvajanja pregledov za vozniška dovoljenja za invalide povedala, da je ministrstvo za zdravje pospešeno iskalo rešitev za izvajanje zdravniških pregledov za obnovo vozniških dovoljenj invalidov.

“V zadnjih dneh se je ministrstvo za zdravje izjemno aktivno vključilo v reševanje te problematike. Našli smo zunanjega izvajalca, ki je bil pripravljen sprejeti izvajanje teh pregledov, če osebje URI Soča ne bi tega želelo narediti. Sem pa tudi vesel, da je Fides končno spoznal, da lahko nekatere stvari naredimo tudi brez njega in se je zato odločil, da bo raje skupaj z nami sodeloval pri tem, da ljudem pomagamo reševati težave,” je ob tem povedal premier.

Na današnjem srečanju Goloba s predstavniki Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) so se posvetili tudi temu vprašanju, ki je po besedah predsednice NSIOS Mateje Toman kar veliko število invalidov trenutno potisnil v izjemno stisko. Kot je povedala, so bili veseli, da je prišlo do res pozitivnega premika, saj naj bi se pregledi ponovno začeli, ni pa še znano, kdaj bo nadomeščen izostanek pregledov, ki je nastal v času zdravniške stavke.

Iz Fidesa so sicer danes sporočili, da so v sindikatu, še posebej pa stavkajoči zdravniki na URI Soča, “zgroženi nad vlado Roberta Goloba, ki najšibkejše še najprej izkorišča za svojo gonjo proti nam in našim zahtevam. Zahtevam, ki jih je enkrat že sprejela in podpisala, nam s tem obljubila, da jih bo izvedla, nato pa na vse pozabila”.

Opozorili so, da za nastalo situacijo niso krivi oni, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave dvajsetih invalidnih oseb, ki jim je v času stavke poteklo vozniško dovoljenje. “Namesto tega se je raje odločila, da bo zaposlene na URI Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in nanje prevalila odgovornost za svoje početje,” so dodali.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka (Foto: Borut Živulovič /Bobo)

Fides: Obljube, ki jih dajejo, so brezpredmetne

V Fidesu so vlado po lastnih navedbah večkrat opozorili na težave, ki jih bo za bolnike prinesla stavka, tudi na težave v URI Soča. “Opozarjamo jih že vse od decembra, ko stavke sploh še ni bilo. Od predsednika vlade in ministrice za zdravje nismo prejeli niti enega odgovora, s čimer so nam v resnici povedali vse – obljube, ki jih dajejo, so brezpredmetne. Obljube o zdravstveni reformi v predvolilnem času, obljube na naših pogajanjih in prepričani smo, da so takšne tudi obljube, ki jih dajejo ostalim sindikatom.”

Iz Fidesa so danes sporočili, da so se zato v sindikatu in stavkovnem zboru zdravnikov na URI Soča skupno odločili, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo svoje stavkovne aktivnosti na način, da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili vsi – tudi tisti, med starostjo 18 in 65 let. “To odločitev smo sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti,” so dodali.

Ob tem pa vladi sporočajo, naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. “Kajti zdaj nas ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas nam in javnosti podajajo prazne fraze, brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva,” so dodali.

Vlado so še opozorili, da na osebne napade na zdravnike preko njenih različnih kanalov ne bodo pristali in to ostro obsojajo. “Stavkajoči zdravniki vsak dan oddelajo 40 ur in vsaj 8 nadur. To predstavlja poln delovnik, kar je evropsko predpisana delovna norma za zdravnike, pogosto pa tudi več od polnega delovnika. Vlada javnost zavestno zavaja, ker na naše stavkovne zahteve nima odgovora. Še enkrat jih pozivamo, naj se držijo spoštljive komunikacije in vendarle primerno pristopijo k pogajanjem,” so še sporočili iz Fidesa.

Vlada je 29. februarja sprejela odlok o zagotavljanju zdravniških storitev v času stavke, po katerem bi omenjena ambulanta tudi v času stavke morala delovati nemoteno. Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je nato odločil, da bo sledil mnenju Fidesa, ki ocenjuje, da je vladni odlok neustaven in nezakonit. Fides je zato na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka. (STA)

Na URI Soča sicer še poudarjajo, da vse druge zdravstvene storitve pri njih potekajo nemoteno. Med njimi so našteli področja fizioterapije, delovne terapije, logopedije, ortotike in protetike, psihologije, socialnega dela in zdravstvene nege.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje