Težave aplikacije Erar lahko trajajo več mesecev

Gospodarstvo 19. Jan 202310:23 5 komentarjev
Posnetek zaslona/ERAR

Delovanje aplikacije za prikaz porabe javnega denarja v Sloveniji Erar je že nekaj dni oteženo oziroma aplikacija sploh ne deluje. Kot so nam pojasnili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki upravlja s spletnim portalom, težave zaznavajo že od nedelje, dopuščajo pa tudi možnost, da bo do upočasnjenega delovanja prihajalo še nekaj mesecev.

Spletna aplikacija Erar, ki deluje pod okriljem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in javnosti omogoča vpogled v javno porabo denarja v Republiki Sloveniji, je v minulih dneh beležila motnje v delovanju oziroma sploh ni delovala. Kot so zaznali tudi številni uporabniki aplikacije, portal protikorupcijske komisije posamezne transakcije nalaga zelo dolgo oziroma jih sploh ne naloži, pogosto pa javlja tudi napako “504 Gateway Timeout Error”, ki se zgodi, ko spletni strežnik, ki poskuša pri končnem uporabniku naložiti stran, od drugega strežnika, s katerega je zahteval želene informacije, ni dobil pravočasnega odgovora.

Kot so nam pritrdili tudi na KPK, omenjene težave zaznavajo že od nedelje dopoldne. “Kot smo ugotovili, je šlo za izredno povečano število zahtevkov preko aplikacijskega programskega vmesnika (API) do podatkovnih baz, kar vpliva na zasedenost strežniških kapacitet in hitrost njihovega prikazovanja – z drugimi besedami, ker strežnik prenese omejeno količino zahtevkov do podatkovnih baz v določenem časovnem obdobju, je prišlo do zakasnitev pri nalaganju oziroma prikazovanju podatkov,” so pojasnili.

Kot so še dodali, so sicer ravno sredi prenove celotnega IT področja Komisije, do motenj v delovanju aplikacije Erar pa bi tako lahko prihajalo tudi v naslednjih mesecih. “Nadaljnja dela na vpeljanih novih spletnih servisih, njihovo medsebojno povezovanje in kontrola novonastalih tabel bodo tako potekala še v naslednjih nekaj mesecih, tako da bo lahko aplikacija Erar počasneje delovala tudi zato,” so pojasnili na protikorupcijski komisiji.

“V primeru, da vam aplikacija Erar javi napako pri prikazu podatkov, vas prosimo, da iskanje čez nekaj minut ponovite,” še svetujejo na Erarju, ki splošni javnosti, medijem, stroki in državnim organom omogoča vpogled v javne transakcije. Celovito prenovo Erarja pa napovedujejo za leto 2024.

V vmesnem času, ko bo aplikacija oteženo delovala, lahko uporabniki do informacij o transakcijah v breme zavezancev po zakonu, ki ureja dostop do informacij javnega značaja, dostopajo tudi na spletni strani Uprave RS za javna plačila oziroma na njihovi aplikaciji TZIJZ. Podatki o plačah javnega sektorja so javno dostopni na Portalu plač, so še sporočili s KPK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje