Težave občin s kritjem stroškov intervencij po nedavnih neurjih

Slovenija 31. Jul 202319:49 1 komentar
kamp menina, neurje
Gasilci med posredovanjem v kampu Menina, kjer je drevo padlo na šotora in avto. (Bralec)

Občinam, ki so jih prizadela nedavna neurja, bo država povrnila intervencijske stroške. A občine iz tega naslova ne morejo pokriti stroškov, ki so nastala njihovim gasilskim društvom, stroške lahko povrnejo le gasilcem drugih občin. Na ministrstvu za obrambo mirijo, da se bodo o tem pogovorili v četrtek.

Za neurja, ki so divjala 12. in 13. julija, je država 91 občinam namenila povračila za kritje intervencijskih stroškov v višini 2,5 milijona evrov. V neurjih med 17. in 25. julijem pa je bilo prizadetih 191 občin.

Intervencijske stroške lahko občine uveljavljajo za tri kategorije stroškov – za nujne nabave materiala (folije, žebljev ipd.), za izvedbo nujnih ukrepov za vzpostavitev javne infrastrukture in objektov (storitev, strojev, dvigal …) in za stroške interveniranja gasilskih sestavov. A slednje lahko uveljavljajo le v delu, ko so na pomoč prihajali gasilci iz sosednjih občin ali regij, je pojasnil župan Občine Vojnik Branko Petre. “V tem delu je popolnoma izpadla kakršnakoli možnost prijave stroškov intervencij, ki so jih imeli naši lastni gasilci,” je izpostavil.

V Občini Vojnik deluje pet gasilskih društev, katerih člani so bili v zadnjih neurjih na terenu osem dni. Samo za povračilo osebnega dohodka za te gasilce bo občina odštela več kot 20.000 evrov, je navedel Petre. Stroški so nastali tudi z gorivom in poškodovano opremo gasilskih društev, ki jo bo treba nadomestiti. “Ne moremo dobiti povrnjenih niti stroškov zagotavljanja hrane in vode za gasilce, ki so bili ta čas v akciji,” je dodal.

Višino intervencijskih stroškov župan Vojnika sicer ocenjuje med 200.000 in 300.000 evri, celotno škodo pa na približno milijon evrov. Poškodovanih je namreč 250 objektov, tretjina vseh javnih poti, poškodovane so kmetijske površine, vodotoki, mostovi, osnovna šola v Novi Cerkvi, vrtec in knjižnica.

“Mi smo sicer seveda veseli vsake pomoči in nikakor ne bi rad, da bi izpadli kot nehvaležni. Zdi pa se nam izredno nelogično, da domača gasilska društva na tak način izključujemo,” je še dodal Petre.

Slovenska vojska odpravlja posledice neurja na Koroškem
Razdejanje, ki ga je na Koroškem pustilo nedavno neurje.
(Slovenska vojska/Twitter)

“Občine imajo v svojih proračunih planirana sredstva za primere naravnih nesreč in seveda tudi za povrnitev stroškov gasilskim društvom na svojem območju, takšna ureditev velja že od nekdaj,” pa je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved. Občine po njegovih besedah tudi dobro vedo, da so pred spremembami zakonodaje krile tudi stroške gasilcev, ki so na pomoč prišli iz drugih občin ali regij, zdaj pa jih bo pokril državni proračun. Prav tako občine niso prejemale povračil intervencijskih stroškov. “V celoti gledano so občine vendarle precej na boljšem, kot so bile na primer še lansko leto,” je dodal.

Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak pa pravi, da občina financira gasilska društva, da opravljajo redno gasilsko dejavnost, vsekakor pa to niso naravne nesreče v takem obsegu. “Mislim, da te intervencije daleč presegajo normalno delo prostovoljnih gasilskih društev,” je izpostavila in dodala, da se s tako ureditvijo ne strinjajo.

Gasilci Črna na Koroškem
Gasilci Črna na Koroškem/FACEBOOK

Črno na Koroškem so julijskih neurjih zajele poplave, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. “Že pri prvem neurju smo se čudili tej razlagi. Smešno je, da bi lahko uveljavljali kot intervencijske stroške gasilskih društev sosednjih občin, ne moremo pa uveljavljati stroškov svojih gasilcev,” je dejala. Na ta problem je opozorila tudi ministra za obrambo Marjana Šarca, ko si je ogledoval škodo v njihovi občini. “Mislim, da se tudi njemu to ni zdelo čisto smiselno,” je dejala, a se o tem kasneje niso več pogovarjali.

Občina Črna na Koroškem je po njenih besedah zelo razvejana, že samo za dostop do vseh sproženih plazov so gasilci porabili ogromno goriva. Država bi po njenem mnenju morala pogledati na to, da če nekdo pomaga prostovoljno, se jim stroški lahko iz državnega proračuna povrnejo vsaj ob najhujših neurjih. Lahko bi jih iz proračuna povrnili neposredno gasilskim društvom, predlaga. “Mislim, da je ‘hvala’ v tem primeru res premalo,” je dejala.

“Že v celoti gledano, ko govorimo o financiranju gasilskih društev, je kar nekaj vzvodov, kjer država pomaga občinam pri financiranju gasilske službe, določene stvari pa lahko urejajo tudi preko Gasilske zveze Slovenije,” pa je dejal Medved.

Dodal je še, da bodo vsa odprta vprašanja, tako glede intervencijskih stroškov, kot tudi sprememb zakonodaje, razreševali na četrtkovem sestanku državnih sekretarjev ministrstev za naravne vire in prostor, kmetijstvo in obrambe s predstavniki vseh treh občinskih združenj.

Medtem Agencija za okolje za torek pozno popoldne, zvečer in prvem delu noči na sredo znova napoveduje možnost neurij z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno tudi točo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje