Težave s preskrbo z zdravili: “Brez tega je moj sin ob prehladu v bolnišnici”

Slovenija 15. Dec 202310:22 1 komentar
Zdravilo Flixotide
Foto: PROFIMEDIA

Motnje v preskrbi z zdravili se nadaljujejo. Tokrat v lekarnah ni na voljo nekaterih pakiranj zdravila Flixotide za lajšanje malih dihalnih poti v pljučih. Na javni agenciji za zdravila sicer poudarjajo, da so na voljo druga pakiranja, a ta, kot je razvidno iz navodil za uporabo, niso primerna za otroke, mlajše od 16 let.

Na družbenih omrežjih je zakrožil zapis, da v lekarnah primanjkuje zdravila Flixotide. “Moj sin ga potrebuje vso sezono. Brez tega zdravila je ob prehladu v bolnišnici. Nikjer v lekarnah ga nimajo. Dobavljiv bo sredi januarja. In to je to,” je zapisala ena od uporabnic družbenega omrežja Facebook.

Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so v odgovoru za N1 potrdili, da je trenutno motena preskrba z dvema pakiranjema, in sicer Flixotide 125 mikrogramov in Flixotide 50 mikrogramov. Pri obeh gre za inhalacijsko suspenzijo pod tlakom.

Ob tem so poudarili, da so na voljo druga pakiranja. Za inhalacijsko suspenzijo pod tlakom je na voljo le 250-mikrogramsko pakiranje, na voljo pa so tudi praški Flixotide Diskus za inhaliranje.

“Obe pakiranji, katerih preskrba je motena, sta uvrščeni v terapevtsko skupino zdravil, v katerih so dostopna vsa preostala vključena zdravila (6 oz. 4 zdravila), zaradi česar lahko bolniki v dogovoru z izbranim zdravnikom izberejo najprimernejše nadomestno zdravilo,” so zapisali v odgovoru.

Preskrba z omenjenima zdraviloma bo motena do predvidoma 20. decembra za 50-mikrogramsko pakiranje in do predvidoma 17. januarja prihodnje leto za 125 mikrogramov.

Zdravilo Flixotide
Foto: PROFIMEDIA

Pakiranje, ki je na voljo, ni primerno za otroke

Vendar težava nastane pri predpisovanju. Zdravniki namreč pogosto ne vedo, da določenega pakiranja ni na zalogi. Bolniki so o pomanjkanju torej obveščeni šele v lekarni.

Prav tako pa v navodilih za uporabo zdravila piše, da 125- in 250-mikrogramsko pakiranje Flixotida ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od 16 let. Ker je pri nas v tem trenutku na voljo zgolj zadnji, otroci teh zdravil torej ne morejo uporabljati.

Motnjo v preskrbi so zaznali tudi v Lekarni Ljubljana in za N1 potrdili, da imajo na zalogi le še nekaj škatlic zdravila.

Flixotide spada med kortikosteroide. Zmanjšuje otekline in draženje v stenah malih dihalnih poti v pljučih in deluje protivnetno. V določenih primerih preprečuje napade astme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje