Težave z zamenjavo Slovenije in Slovaške, ki pa veleposlaništev ne obremenjujejo

Slovenija 12. Mar 202312:26 3 komentarji
Instagram
Instagram: Enciklopedija

Nedavno je bilo na družbenem omrežju Instagram kot zanimivost objavljeno, da se slovensko in slovaško veleposlaništva zaradi podobnosti imena mesečno srečujejo za izmenjavo napačno naslovljene pošte. Na ministrstvu za zunanje zadeve so nam povedali, da ta trditev ne drži.

Pred dnevi je bila na profilu Enciklopedija na družbenem omrežju Instagram kot zanimivost objavljena trditev, da se predstavniki slovenskih in slovaških veleposlaništev zaradi podobnosti imena mesečno srečujejo in si izmenjujejo napačno naslovljeno pošto. Objava je doslej prejela več kot 18 tisoč všečkov.

ENCIKLOPEDIJA
Instagram: Enciklopedija

Zanimalo nas je, ali omenjene navedbe držijo. Kot so nam povedali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, se niti oni niti slovensko veleposlaništvo v Bratislavi z zapleti pri poštnih pošiljkah ne srečujejo. “Če bi se zgodilo, da je dostavljena pošta namenjena drugemu naslovniku, bi se skladno s predpisi vrnila pošiljatelju ali preposlala naslovniku,” so dodali.

Trditev, ki je bila objavljena na profilu z več kot pol milijona sledilci, pa se tokrat ni prvič pojavila. Pred leti so namreč na Twitter profilu britanske oddaje Quite Interesting zapisali, da se zaradi napačno dospele pošte enkrat mesečno sestajajo predstavniki slovenskega in slovaškega veleposlaništva v Washingtonu.

Slovaško veleposlaništvo se je tedaj odzvalo z besedami, da se predstavniki njihovega in slovenskega veleposlaništva v Washingtonu res srečujejo, a ne zaradi napačno naslovljene pošte.

Čeprav slovenski in slovaški diplomati torej s pošto nimajo težav, pa so na Pošti Slovenije za N1 dejali, da do zamenjave Slovaške in Slovenije pri pošiljkah še vedno prihaja. Če do tega pride, prepošljejo pošto na pravi naslov.

Diplomatski spodrsljaj v Severni Makedoniji

Preberite še: Diplomatski spodrsljaj med obiskom Tanje Fajon v Severni Makedoniji

Ob tem spomnimo, da smo bili v preteklosti priča zamenjavam Slovenije in Slovaške pri diplomatskih srečanjih. Nazadnje se je to zgodilo med obiskom zunanje ministrice Tanje Fajon v Severni Makedoniji oktobra lani. Na srečanju ministrice z makedonskim zunanjim ministrom Bujarjem Osmanijem je bila na mizi poleg makedonske slovaška in ne slovenska zastava. 

“Ministrica Fajon je nemudoma opazila in opozorila, da je postavljena napačna zastava. Za napako se ji je minister Bujar Osmani osebno opravičil, sledilo je tudi opravičilo Ministrstva za zunanje zadeve Severne Makedonije,” so za N1 še pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje