Golobovo nezadovoljstvo s komunikacijo reforme odneslo državnega sekretarja

Slovenija 29. Mar 202316:03 9 komentarjev
Tilen Božič
Egon Parteli/N1 (Tilen Božič)

Finančno ministrstvo je potrdilo informacije N1, da je Tilen Božič ponudil odstop z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance, minister Klemen Boštjančič pa odstop sprejel.

Dan po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob v oddaji Preverjeno priznal, da so bili pri komuniciranju reform precej neuspešni in ostro kritiziral ministrstvo za finance, ki mu je po premierjevi oceni “spodrsnilo” pri komuniciranju davčne reforme, je državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič ponudil odstop.

“V luči zadnjih dogodkov in razprav v javnosti glede izhodišč davčne reforme želimo pojasniti, da je državni sekretar Tilen Božič danes zjutraj podal odstopno izjavo, ki jo je minister Klemen Boštjančič sprejel,” sporočajo s finančnega ministrstva.

Božič se na naš klic ni oglasil.

Boštjančič ne bo odstopil

“Tako kot zna ekipa Danijela Bešiča Loredana na zdravstvenem ministrstvu prepričati javnost, zakaj potrebujemo zdravstveno reformo, sem pričakoval, da bo uspelo tudi ekipi na ministrstvu za finance. Pa ji ni,” je včeraj dejal premier in napovedal, da bo v prihodnje davčno reformo komuniciral kar sam.

Kot smo pisali, nekateri menijo, da bi se moral minister Boštjančič po tako hudih kritikah premierja na račun njegove ekipe posloviti, a je finančni minister za Finance že dejal, da tega ne bo storil. Že dopoldne pa je bilo slišati, da bi utegnili v premierjevih krogih žrtvovati državnega sekretarja Tilna Božiča, ki je pristojen za področje davkov, kar se je zdaj tudi zgodilo.

Božiča sicer mnogi v koaliciji tudi hvalijo.

Trud za bolj jasno komunikacijo

Na ministrstvu so v izjavi poudarili, da je prenova davčnega sistema kompleksen proces. “Davčni sistem, ki ga želimo prenoviti, pa zapleten in nepregleden, zaradi česar smo se v osnovi lotili sprememb.”

Zapisali so še, da je ministrstvo za zdaj javnosti predstavila šele analizo stanja, časovnico in izhodišča. “Konkretna vsebina nikoli ni bila komunicirana, ker smo želeli pri snovanju prenove najti konsenz s ključnimi deležniki.”

Zdaj nadaljujejo s pripravo prenove davčnega sistema, pri čemer se bodo trudili bolje pojasniti, kakšne spremembe načrtujejo in jih približati ljudem, pravijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje