Požar na Krasu: tisoč prostovoljcev danes pogozdovalo na Cerju

Slovenija 26. Nov 202216:19
Pogorišče, Kras
Luka Dakskobler/Bobo

Pred pomnikom miru na Cerju na Krasu, kjer se je v petek začela obnova v požaru uničenih območij, so danes nadaljevali sajenje sadik gozdnega drevja.

Današnje akcije na Cerju se je udeležilo približno 1000 prostovoljcev iz vseh koncev Slovenije, prišli pa so tudi iz sosednjih držav. Sadili so sadike avtohtone vrste puhastega hrasta in črnike, delo pa so usmerjali gozdarji iz Zavoda za gozdove Slovenije. Za prve akcije sajenja je bilo na voljo 18.000 sadik, so zapisali v Centru obnove pogorelega Krasa, ki so ga vzpostavile občine Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen.

Prostovoljce je nagovoril župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, ki se je zahvalil za vso pomoč in jih povabil, naj večkrat pridejo pogledat danes zasajena drevesa. Direktor zavoda za gozdove Gregor Danev pa je izpostavil, da je obnova gozdov po požaru tek na dolge proge, saj bo v prihodnjih letih za obnovo gozdov potrebnega še veliko dela in sodelovanja.

Navzoče je pozdravil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima. Poleg dogodka na Cerju je namreč na meji med Italijo in Slovenijo danes potekala simbolična mednarodna akcija sajenja dreves, ki jo je organiziralo športno, kulturno in izobraževalno društvo Jaz sem najboljši. Drevesa so na njej med drugim sadili predstavniki japonskega veleposlaništva v Sloveniji.

Požar na Krasu je povezal celo Slovenijo, saj je bilo v akciji Skupaj za Kras do zdaj zbranih več kot 220.000 evrov sredstev, ki jih bodo namenili za nakup sadik gozdnega drevja in ureditev drevesnice. Potekalo bo tudi preučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih. Zavezo o dolgoročnem sodelovanju pri projektu Zeleno srce Krasa so tudi danes podpisala nova podjetja in organizacije pa tudi šole, med njimi osnovna šola Miren.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar