Prenovljeno tivolsko igrišče in kritike na spletu: kako zadovoljni pa so otroci?

Slovenija 30. Jul 202206:58 > 13:30 1 komentar
Igrišče v Tivoliju
Irma Musič/N1

Po približno štirih mesecih prenove priljubljenega tivolskega igrišča pri ribniku ta od torka dalje k igranju zopet vabi malčke, otroke, njihove starše in skrbnike. Otroci so nad igriščem navdušeni, zadovoljni so pa tudi starši, ki sicer ob igrišču pogrešajo javne sanitarije. Kljub temu da gre za pomembno mestno pridobitev, ki nedvomno bogati javno življenje, je ob objavi prvih fotografij završalo na družbenih omrežjih. Nekateri so se namreč pritožili, da na igrišču primanjkuje sence, za nekatera igrala pa, da bi bilo bolje, da ne bi bili iz materiala, ki se hitro segreje.

Od torka naprej se lahko otroci vseh starosti igrajo na prenovljenem igrišču v ljubljanskem parku Tivoli. Ta ima poleg toboganov, lesenih hišk, ziplinea, gugalnic, trampolinov, pajkove mreže in peskovnika med drugim, tudi novost, in sicer vodna igrala na tlakovnem griču, s katerega se voda po dveh kanalčkih vijugasto izteka vzdolž peskovnika. Kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL) se zasnova nove ureditve otroškega igrišča navezuje na predhodno ureditev po načrtih Dušana Ogrina in Davorina Gazvode in jo dopolnjuje, hkrati pa upošteva osnovno idejo arhitekta Borisa Kobeta, ki je večje predelave območja ribnika načrtoval leta 1942.

“Ureditev igrišča ohranja vse prej oblikovane reliefe in sledi oblikovni ideji ureditve iz devetdesetih let, ko je bilo igrišče nazadnje celovito urejeno. Igrala na njem smo redno vzdrževali, a so se z leti obrabila, zato je bilo igrišče potrebno osvežitve,” so prenovo utemeljili na MOL. Obstoječa igrala so tako nadomestili z novimi, bolj primernimi, razen zelenega vrtiljaka, ki so ga obdržali. Prejšnja igrala, ki so bila na igrišču, pa so obnovili in jih namestili na druga igrišča po Ljubljani.

Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
Mestna občina Ljubljana
Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
Mestna občina Ljubljana
Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
Mestna občina Ljubljana
Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
N1
Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
N1
Igrišče Tivoli Igrišče Tivoli
N1

Pritožbe zaradi materiala igral

A v torek, ko se je igrišče po štirih mesecih celovite prenove zopet odprlo in so bile objavljene tudi prve fotografije, se je nekaj uporabnikov na družbenih omrežjih pritožilo, da na igrišču primanjkuje sence, za nekatera igrala pa, da bi bilo bolje, če ne bi bila iz materiala, ki se hitro segreje. Očitki so do določene mere na mestu, saj postaja vreme – v luči podnebnih sprememb – vedno bolj neizprosno. Meteorologi sicer že dlje časa opozarjajo, da bodo temperaturne obremenitve postale stalnica, vročinski valovi pa vse izrazitejši in pogostejši.

Ekstremne vremenske vplive pa najbolj čutijo prav prebivalci mest, saj se mesta namreč poleti zaradi velike koncentracije stavb in cestnih površin čez dan močno segrejejo, ponoči pa se zaradi velike toplotne kapacitete betona in asfalta slabo hladijo. To je tako imenovani “učinek toplotnega otoka”, ko je temperatura v mestu za nekaj stopinj višja od temperature v okolici. Zato so nekateri opozorili, da se bodo igrala, ki niso v senci, ob vročih dnevih zelo segrela in posledično ne bodo primerna za igranje. To velja predvsem za kovinske tobogane in gugalnice, s kovinskim ogrodjem in gumijastimi sedeži.

Igrišče Tivoli
N1

Kako je zares na terenu in kako so z igriščem zadovoljni njegovi uporabniki?

Ker so nas zanimale izkušnje in mnenja iz prve roke, je ekipa N1 v četrtek obiskala igrišče, ki je v popoldanskih urah, kljub močnemu soncu, pokalo od otroškega veselja in razposajenosti. Največ gneče je bilo na peskovniku in pri vodnih igralih na tlakovanem griču, res pa je, da so tobogani v času našega obiska bolj ko ne samevali. Otroci, s katerimi smo se pogovarjali, so bili nad igriščem sicer prav navdušeni. 5-letni Marko nam je povedal, da mu je najbolj všeč plaža sredi mesta, 7-letno Milo je navdušil zipline, 3-letno Julijo trampolin, 3-letno Saro lesene hiške, 7-letnemu Žanu pa je všeč celo igrišče.

Kaj pa starši? Kaja Forjančič nam je dejala, da so prvi vtisi ob obisku odlični. “Nad igriščem sem navdušena, ker vključuje igrala, primerna tako za malčke kot tudi za malo starejše otroke. Všeč mi je tudi, da so obdržali zipline. Na igrišču se najde senca, kljub temu da so nekatera drevesa še majhna, a se mi to ne zdi ovira. Tisti, ki potrebuje senco, jo vedno tudi najde. Dodaten plus se mi prav tako zdijo igrala, ki vključujejo vodo in pitnik,” je pojasnila.

Igrišče Tivoli
N1

Primož Jere, ki je na igrišče pripeljal svojo hčerko, je prav tako zadovoljen nad novo tivolsko pridobitvijo. “Na starem igrišču so bila igrala res že dotrajana, sedaj pa je zelo lepo. Igrala iz kovine in gume se mi ne zdijo problematična. Občina je v prenovo vložila veliko denarja, vedno pa se da narediti boljše,” je povedal. Na vprašanje, kaj poreče na očitke, da v središču igrišča primanjkuje sence, je odgovoril, da nekaterim nikoli ni prav. “Spomladi, ko nas bo zeblo, pa bomo iskali sonce. Za varnost je poskrbljeno, igrišče je veliko in nam se zdi v redu,” je ob tem dodal.

Da so prvi vtisi pozitivni, nam je povedala tudi Sanja Mikec. Všeč sta ji urejena okolica in na novo posajena drevesa ter grmičevje. Poudarila je, da sicer razume zaskrbljenost tistih, ki so opozorili na pregrevanje igral, a hkrati ocenila, da je treba pri prenovi igrišča razmišljati tudi o njihovi obstojnosti. “Kovina je material, ki se zlahka ne uniči,” je dejala. Urša Šterbenk pa je na drugi strani opozorila, da so starši sami odgovorni za svoje otroke. “Kot staršu se mi zdi pomembno to, da z otrokom greš na igrišče takrat, ko ni zelo vroče. Torej zgodaj dopoldne ali pozno popoldne. Pri tem pa seveda poskrbiš za to, da otroka primerno oblečeš. Če govorimo o problematičnosti rabe kovine, so tudi igrala iz plastike problematična v tem smislu, da se tudi ta segrejejo in postanejo enako vroča,” je izpostavila.

Igrišče Tivoli
N1

Luka Valas je nad prenovo igrišča zadovoljen in ga igrala, ki so na soncu, ne motijo. “Na družbenih omrežjih bi vsi idealen svet. Dreves ne moreš kar roditi. Seveda, da bi bilo čudovito, če bi bilo več sence, a hkrati te tudi prej ni bilo. Mi smo navdušeni. Uredili so okolico. Edino, kar pogrešamo, so javne sanitarije,” je izpostavil. Da bi bile javne sanitarije dodaten plus, je mnenja tudi Karmen Kurelc. “Zdaj moramo za stranišče do Čolnarne, pa še ta ni vedno odprta,” je komentirala.

MOL: Kovinski tobogani so bolj trpežni

Z vprašanji o pomanjkanju sence na igrišču smo se obrnili tudi na ljubljansko občino. Kot so nam pojasnili, so na igrišču ohranjena vsa obstoječa drevesa, posajenih pa je bilo tudi 23 novih, velikih dreves. Igrišče ima prav tako 26 klopic, večino od teh v senci. O kovinskih toboganih in gumijastih sedežih gugalnic pa so odgovorili slednje:

“Kovinski tobogani so bolj trpežni in odporni na rabo, zato so za javna igrišča bolj primerni kot tobogani z drčami iz steklenih vlaken. Orientirani so proti severu, zato se bodo na soncu manj segrevali. Na splošno velja, da je v času poletne pripeke veliko materialov zaradi segrevanja manj primernih za uporabo (ne glede na to, ali so igrala narejena iz steklenih vlaken, umetne mase ali kovine). Sedeži gugalnic iz gume so z vidika trajnosti in odpornosti na rabo najprimernejši. Sicer pa se skladno z zdravstveno stroko priporoča, da se izogibamo močnemu soncu in se poleti sredi dneva ne zadržujemo na prostem, kjer ni sence. Ob upoštevanju tega otroci verjetno ob pripeki ne uporabljajo igral, tako da v tem pogledu segreta igrala niso problematična,” so dejali.

Igrišče Tivoli
N1

Na vprašanje, ali so pri prenovi igrišča upoštevali tudi vremenske trende (vroča poletja, neusmiljene vremenske razmere), so na MOL odgovorili pritrdilno. “Na igrišče smo namestili vodna igrala, ki ponujajo osvežitev poleti, obnovili pitnik, obstoječa odrasla drevesa smo ohranili in igrišče dodatno ozelenili s 23 novimi drevesi, številnimi grmovnicami, jeseni pa bomo posejali še travo. Ker so v spomladanskem in jesenskem času za igro dobrodošle tudi sončne lege in ker je igrišče umeščeno v park, zasaditev dreves in grmovnic ohranja parkovni značaj,” so dodali.

Arhitektka Urška Kranjc, ki je pri prenovi sodelovala kot projektantka, pa je pojasnila, da je bila voda skupaj z zelenjem na igrišču vključena tudi z mislijo na blaženje učinkov podnebnih sprememb. Zato so, kot omenjeno, dodali novost v obliki vodnih igral na tlakovanem griču. Voda med drugim teče tudi čez skalo, v katero je vrezan zmajček. “Tovrstna igrala omogočajo drugačen način uporabe prostora, ponujajo možnosti dolgotrajne, poglobljene igre, pripomorejo pa tudi kot osvežitev v vročih poletnih dneh,” je dejala.

Verjetno je na koncu najbolj pomembno, kako se počutijo otroci, in ti so bili – vsaj ko smo igrišče obiskali mi – zelo navdušeni. Staršem pa seveda polagamo na srce, da naj se na igrišča (pa naj gre za to v ljubljanskem Tivoliju ali kjerkoli drugje) z malčki ne odpravijo ravno v največji vročini ter naj pred soncem primerno zaščitijo tako svoje otroke kot sebe.

Prenova tivolskega igrišča, ki obsega približno 6.300 kvadratnih metrov, je stala skoraj 900.000 evrov brez DDV. MOL prav tako načrtuje ureditev novega pasjega parka, in sicer ob teniških igriščih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje