“To bo priložnost za obračun s preteklostjo v duhu sprave”

Slovenija 16. Dec 202310:36 0 komentarjev
Sergio Mattarrela in Borut Pahor pri polaganju venca pred bazoviško fojbo, julij 2020
Sergio Mattarrela in Borut Pahor pri polaganju venca pred bazoviško fojbo, julij 2020 (Foto: Paolo Giandotti/BOBO)

Univerza v Trstu bo spomladi ob svoji stoletnici podelila častna doktorata nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju in trenutnemu predsedniku Italije Sergiu Mattarelli. Kot je ocenil rektor univerze Roberto Di Lenarda, bo to priložnost za obračun s preteklostjo v duhu sprave. Pahor se je na družbenih omrežjih že zahvalil univerzi.

“Zelo težko bi mi kakšna druga čast toliko pomenila, zlasti, ker je bova deležna skupaj s predsednikom in prijateljem Mattarello. Hvala,” je v petek na omrežju X zapisal bivši predsednik Borut Pahor.

Rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda je medtem izpostavil pomen univerze kot mostu med vzhodom in zahodom ter kot prostora za dialog med različnimi civilizacijami. Poudaril je tudi, kako univerza skrbi za zdravljenje ran, ki jih je zgodovina pustila na ljudeh, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

S predsednikom Mattarello je Pahor med svojima mandatoma vzdrževal reden dialog. Eden od vrhuncev tega je bil julija 2020, ko sta sto let po fašističnem požigu Narodnega doma v Trstu skupaj prisostvovala podpisu dokumenta o prenosu lastništva te zgradbe v roke slovenske manjšine.

Pahor Mattarella
Borut Pahor in Sergio Matarella julija 2020. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem sta Pahor in Matarella skupaj položila venca k spominskemu obeležju pri Bazoviški fojbi in k spomeniku bazoviškim junakom, žrtvam fašizma. S tem skupnim pietetnim dejanjem sta želela v evropskem duhu in ob medsebojnem spoštovanju obrniti nov list skupne prihodnosti obeh narodov.

To je bil tudi eden najpomembnejših trenutkov v času predsednikovanja Boruta Pahorja, ki ga bivši predsednik republike posebej izpostavi tudi v svojem knjižnem prvencu Zmaga je začetek.

Leta 2021 je Pahor italijanskemu predsedniku podelil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!