To sezono v Sloveniji nismo zabeležili še nobenega primera gripe

Slovenija 20. Nov 202116:56 > 20:05 3 komentarji
Gripa
PROFIMEDIA

Cepljenje proti gripi je tudi letos brezplačno. Lani je zaradi velikega zanimanja cepiva zmanjkalo že nekaj tednov po začetku cepljenja, letos pa ima NIJZ na zalogi še nekaj deset tisoč odmerkov. Po podatkih NIJZ v Sloveniji to sezono sicer nismo potrdili še nobenega primera gripe.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za letošnjo sezono naročili 360 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. To je 90 tisoč odmerkov več kot v lani, ko je cepiva zmanjkalo že nekaj tednov po začetku cepljenja. Je pa tudi letos, tako kot lani, cepljenje proti gripi brezplačno.

Na NIJZ so do tega tedna izdali 220 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. Trenutno imajo na zalogi še 80 tisoč odmerkov, v novembru pa pričakujejo še dobavo 59 tisoč odmerkov.

Po podatkih NIJZ v Sloveniji to sezono nismo potrdili še nobenega primera gripe. V državah evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se sicer sezona gripe sicer še ni začela.

Nekaj držav pa poroča o zaznavanju gripi podobne bolezni, a z nizko incidenco (Slovaška, Kosovo, Turčija in Kirgizistan). Občasno viruse gripe dokazujejo Portugalska, Francija, Združeno kraljestvo, Nizozemska, Švedska, Danska, Rusija, Albanija in Turčija. Kirgizistan poroča o regionalnih detekcijah. Nobena država pa ni zaznala virusov influence v 10 odstotkih ali več vzorcih iz mrež za spremljanje gripe.

Letošnja sezona gripe bi lahko bila hujša

Zaradi strogih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa v Sloveniji v zadnji sezoni (2020/2021) nismo laboratorijsko potrdili nobenega primera gripe. Ukrepi so namreč zelo učinkoviti tudi proti širjenju gripe. Letos, so ukrepi veliko blažji, bo verjetno tudi širjenja gripe več. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bila nova sezona hujša, saj bo letos za okužbo z gripo dovzetnih več ljudi.

V sezoni 2019/2020 se je proti gripi v Sloveniji cepilo skoraj 143 tisoč oseb oziroma 6,9 odstotka prebivalstva. V sezoni 2020/2021 pa smo v Sloveniji porabili vseh 270 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. Delež cepljenja se je lani zvišal, saj je bilo cepljenje brezplačno, ljudje pa so se za to pogosteje odločili, ker so se želeli zaradi strahu pred virusom še dodatno zaščititi.

Na splošno pa je odstotek ljudi, ki se odloči za cepljenje proti gripi, v Sloveniji veliko manjši kot v nekaterih drugih evropskih državah. Cilj WHO je, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let (in drugih rizičnih skupinah) kar 75 odstotkov. V sezoni 2019/2020 se je v starostni skupini nad 65 let in več v Sloveniji cepilo le 18,8 odstotka ljudi.

Ali se lahko proti covidu-19 in gripi cepim sočasno?

Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravita sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje