Tonin nosilec liste NSi, Ljudmila Novak na zadnjem mestu?

Slovenija 09. Jan 202415:24 3 komentarji
Ljudmila Novak in Matej Tonin
Foto: Fotomontaža/BOBO/N1

V Novi Sloveniji so potrdili, kar smo na N1 razkrili že zjutraj: na evropske volitve se bosta na njihovi kandidatni listi podala tako predsednik stranke Matej Tonin kot njegova predhodnica na čelu NSi in sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. Na katerih mestih naj bi po naših informacijah kandidirala in kaj pričakujejo naši sogovorniki?

“NSi se enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, kjer želimo nastopiti z močno listo,” so iz Nove Slovenije sporočili po današnjem zaključku dvodnevnega posveta. Ob tem so poudarili, da so med kandidati za junijske evropske volitve tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in predsednik stranke Matej Tonin.

Kot smo poročali, bodo na listi tudi podpredsednik NSi in vodja njene poslanske skupine Janez Cigler Kralj, poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec ter župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa. Kandidirala bo tudi poslanka in podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič.

V NSi so danes še navedli, da bo vrstni red kandidatov na njihovi listi, vključno z nosilcem oziroma nosilko, znan spomladi. Kot pravijo naši viri, pa bo nosilec liste skoraj zagotovo Matej Tonin, Ljudmila Novak pa naj bi kandidirala na zadnjem, torej devetem mestu.

Stopila korak nazaj v dobro stranke

Še pred kratkim je bilo sicer v stranki mogoče slišati, da naj bi nekdanja predsednica NSi svojo kandidaturo pogojevala s prvim mestom na listi. A si je očitno premislila. Kot razlog za to v njenih krogih navajajo željo, da vendarle priskoči na pomoč stranki, za katero je dober rezultat na bližnjih evropskih volitvah zelo pomemben. Ob tem dodajajo, da gre za stranko, na čelo katere je bila pripravljena stopiti, ko je bila ta po izpadu iz državnega zbora v največji krizi, ter jo je zopet dvignila in pripeljala v državni zbor. Tako naj si Novak ne bi želela očitkov, da je NSi sedaj pustila na cedilu.

Nekateri naši sogovorniki sicer ocenjujejo, da bi kandidatura na zadnjem mestu liste verjetno pomenila slovo Ljudmile Novak od evropskega parlamenta. Kot pravijo, naj bi namreč Tonin in njegovi najožji sodelavci storili vse, da bo na junijskih volitvah izvoljen predsednik stranke – njegova neizvolitev, še zlasti če bo res kandidiral na prvem mestu liste, bi namreč zanj pomenila hud poraz in bi lahko prinesla slovo od vodenja NSi.

Čeprav je sicer tokratno klavzuro Nove Slovenije preveval optimizem, da bi lahko stranka na evropskih volitvah celo zmagala, pa ji zadnje javnomnenjske raziskave kažejo (največ) enega evropskega poslanca. Res pa je, da doslej še niso merili podpore konkretnim kandidatom, ki se bodo podali v tekmo za evropski parlament.

Drugi naši sogovorniki pa izpostavljajo možnost, da Ljudmila Novak v evropski parlament pride s pomočjo preferenčnih glasov – ne izključujejo niti, da bi na ta način prehitela Tonina. Da so kandidati s pomočjo preferenčnih glasov preskočili tiste, ki so bili sicer višje na listi, se je doslej že nekajkrat zgodilo. Tako na primer leta 2014 v evropski parlament ni uspelo priti takratnemu prvaku SD in nosilcu liste Igorju Lukšiču; prehitela ga je druga na listi Tanja Fajon. Istega leta je v evropski parlament s pomočjo preferenčnih glasov prišel tudi Franc Bogovič, ki je kandidiral na zadnjem mestu skupne liste NSi in SLS, a preskočil kar šest kandidatov in se uvrstil takoj za nosilcem liste Lojzetom Peterletom.

Ob tem je v krogih, ki podpirajo Ljudmilo Novak, mogoče še slišati, da ta seže mnogo bolj proti (levo)sredinskim volilcem kot Tonin, saj da si je tudi zaradi odločnega in načelnega izpostavljanja nesprejemljivih ravnanj prvaka SDS Janeza Janša v tem delu političnega prostora pridobila precej simpatij. Nekateri ne izključujejo niti možnosti, da bi Ljudmila Novak nekaj podpore dobila tudi pri tistih desnosredinskih volilcih, ki si na čelu NSi ne želijo več Mateja Tonina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje