Toplejšega oktobra od leta 1950 še ni bilo

Slovenija 04. Nov 202212:50 > 12:51
Sonce
Žiga Živulović jr./BOBO

Doslej zbrani, a še nedokončni podatki agencije za okolje kažejo, da je bil letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950. Povprečna temperatura zraka je bila na ravni celotne Slovenije visoko nadpovprečna. Nadpovprečno je bilo tudi število sončnih ur, količina padavin pa je bila močno podpovprečna. V večjem delu države so razmere zmerno sušne.

Oktobrski odklon temperature zraka je bil od povprečja v obdobju 1981-2010 na ravni države 3,2 stopinje Celzija, zaradi česar je letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950, kažejo podatki Agencije RS za okolje. Ta je v četrtek objavila delne in še ne povsem preverjene podatke, saj podatkov z nekaterih meteoroloških postaj še niso dobili. Za zdaj kaže, da bo letošnji oktober za 0,2 stopinje toplejši, od doslej najtoplejšega oktobra leta 1966 in za 0,3 stopinje od doslej drugega najtoplejšega oktobra, ki sega v leto 2001. Najhladnejši je bil v tem obdobju oktober leta 1974 z odklonom minus 4,6 stopinje Celzija.

“Zelo topel je bil letošnji oktober predvsem v višinah, v visokogorju, precej topel je bil v večjem delu države, nekoliko manj v severovzhodu in v delih južne Slovenije,” je pojasnil Renato Bertalanič z oddelka za podnebne analize in storitve na agenciji za okolje.

Letošnji oktober tudi nadpovprečno osončen

Mesec je bil tudi nadpovprečno osončen. Podatki kažejo, da se uvršča med 12 najbolj osončenih oktobrov po letu 1961. Po količini padavin pa je bil med desetimi najbolj suhimi oktobri od leta 1961. Na ravni celotne države je bil močno podpovprečno namočen, glede na primerjalno obdobje 1981-2010. Na ravni države je bil sicer po dostopnih podatkih najmanj namočen oz. praktično povsem suh oktober 1965, najbolj namočen pa je bil v tem obdobju oktober 1992.

“Če primerjano na daljše obdobje, je oktobra padla približna tretjina povprečne količine padavin v oktobru. Najbolj suh je bil letošnji oktober v vzhodnem delu države,” je pojasnil Bertalanič.

V četrtek objavljeni podatki Sušomera, ki ga prav tako pripravljajo na agenciji za okolje, kažejo, da so v večjem delu države razmere zmerno sušne, deloma na Gorenjskem in Dolenjskem so zelo sušne, v severozahodnem delu države pa je namočenost povprečna ali nadpovprečna.

Slovenijo je sicer danes zajelo deževno vreme, možne so tudi nevihte. Zaradi obilnih padavin pa je v Piranu in Izoli prišlo do izliva morja. Popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele in do večera večinoma ponehale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.