Tožilcema iz Slovenije poln petletni mandat

Slovenija 24. Nov 202111:40 > 15:32 8 komentarjev
Matej Oštir in Tanja Frank Eler
STA

Kolegij evropskega javnega tožilstva je Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja imenoval za slovenska evropska delegirana tožilca. "Imenovana sta bila za petletni mandat, tako kot vsi ostali evropski delegirani tožilci," so zapisali na Twitterju. Vlada je sicer v sklepu zapisala, da gre zgolj za začasno imenovanje. A so pravniki opozarjali, da je začasnost predloga kandidatov nesmiselna in brezpredmetna.

Prejšnji teden je vlada na seji sprejela sklep, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev, in ugotovila, da ni bil zaključen v skladu zakonom o državnem tožilstvu, ker ni bilo vloženo zadostno število kandidatur. Zakon predvideva vsaj tri kandidature. Na razpis sta se prijavila Tanja Frank Eler in Matej Oštir.

Ker pa je Slovenija zamujala pri posredovanju predloga kandidatov Evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO) in ker bi zaradi tega za državo lahko nastala občutna škoda, je vlada oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi na javni poziv in ju je državnotožilski svet (DTS) predlagal v imenovanje, predlagala v imenovanje za čas, dokler ne bo uspešno zaključen nacionalni del postopka imenovanja kandidatov.

Kolegij evropskega javnega tožilstva pa je danes sporočil, da je oba kandidata imenoval za slovenska evropska delegirana tožilca, in sicer za obdobje petih let. Za to dobo so imenovani tudi ostali evropski delegirani tožilci, so sporočili na Twitterju.

“Izjemno sva zadovoljna, da sva bila imenovana za evropska delegirana tožilca za poln mandat petih let in nama je bila s tem dana priložnost sodelovati v tem projektu. Evropskemu javnemu tožilstvu se zahvaljujeva za izkazano zaupanje. Ne glede na vse zaplete pri imenovanju pa se želiva predvsem osredotočiti na nadaljnje delo, to je pregon kriminala na škodo proračuna EU,” sta tožilca sporočila v skupnem odzivu za STA.

Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil odločitev. Njuno imenovanje za poln petletni mandat “pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS”, so sporočili na spletnih straneh. Kot so dodali, bo z imenovanjem Frank Eler in Oštirja “omogočeno ustrezno delovanje evropskega javnega tožilstva tudi v Republiki Sloveniji”.

Vrhovno državno tožilstvo: Gre za dobra kandidata, ki izpolnjujeta vse pogoje

Zadovoljstvo nad odločitvijo EPPO so izrazili tudi na vrhovnem državnem tožilstvu. “Kot smo že večkrat poudarili, gre za dobra kandidata, ki izpolnjujeta vse pogoje za evropska delegirana tožilca,” so poudarili v pisnem odzivu. “S tem se zaključuje postopek zavlačevanja izpolnjevanja dogovorjenih obveznosti Slovenije do instituta evropskega delegiranega tožilstva,” so še poudarili na vrhovnem državnem tožilstvu. Slovenija pa bo s tem “naposled zapolnila vrzel, ki je s tem nastala v vrstah evropskih javnih tožilcev in se pridružila skupnim prizadevanjem za zaščito finančnih interesov EU v Sloveniji”, so še zapisali.

Zaplet z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije je trajal eno leto. Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta bila kandidata že od samega začetka, a se vlada s predlogom za njuno imenovanje ni seznanila. Zaradi neimenovanja tožilcev so bili v Bruslju do Slovenije večkrat kritični. Vlada je vmes razpis ponovila, a sta se nanj ponovno prijavila le Frank Elner in Oštir.

Podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, pa je na Twitterju zapisala, da je to “dobra novica”, saj so zdaj zapolnjena mesta tožilcev iz vseh sodelujočih držav.

Podobno je zapisal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. “Po več pogovorih s slovenskim premierjem Janezom Janšo in ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem me veseli, da imamo zdaj delegirane tožilce iz vseh držav članic, ki sodelujejo v EPPO,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje