Tožilstvo z obtožnim predlogom zaradi zapisa v Demokraciji

Slovenija 28. Sep 202117:04 > 17:43 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Tožilstvo je junija na Okrajno sodišče v Ljubljani zoper dve fizični osebi vložilo obtožni predlog zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v zapisu z naslovom Presežki 5, ki je bil v reviji Demokracija objavljen decembra lani, so za STA potrdili na tožilstvu. Za tako kaznivo dejanjeje zagrožena kazen do dveh let zapora.

Tožilstvo je junija zaradi sporne objave z naslovom Presežki 5, na Okrajno sodišče v Ljubljani vložilo obtožni predlog zoper dve fizični osebi. To naj bi storilo zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti z omenjeno decembrsko objavo v reviji Demokracija. Za tako kaznivo dejanjeje zagrožena kazen do dveh let zapora.

Do objave se je opredelil tudi Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki je ugotovil, da je bil zapis diskriminatoren na način, ki ga zakon o varstvu pred diskriminacijo specifično prepoveduje.

Obtožni predlog proti dvem osebam

Na tožilstvu so za STA pojasnili, da so zoper eno osebo vložili obtožni predlog po 2. odstavku 297. člena kazenskega zakonika. Ta določa, da se kaznuje tistega, ki javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Slovenije.

Zoper drugo fizično osebo pa so vložili obtožni predlog po tretjem odstavku tega člena, ki določa, da se za javno širjenje idej o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti z objavo v medijih kaznuje tudi odgovornega urednika oz. njegovega namestnika.

V tedniku Demokracija je bilo namreč 3. decembra objavljeno besedilo z naslovom Presežki 5, ki je zaradi rasistične vsebine povzročilo precej ogorčenja in zgražanja. Na Demokraciji so se sicer zagovarjali, da gre za satiro, a zapis o večvrednosti bele rase po mnenju mnogih vsebuje elemente sovražnega govora. Avtor zapisa je bil Aleksander Škorc, odgovorni urednik Demokracije pa je Jože Biščak.

Vloženih več kazenskih ovadb

Med drugim je zapis zmotil ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je proti avtorju in uredniku tednika vložil kazensko ovadbo zaradi suma, da sta javno spodbujala in razpihovala sovraštvo, ovadbi pa se je kasneje pridružil še Ljubljanski mestni svet. Na vrhovno državno tožilstvo in okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je kazensko ovadb podal tudi filozof Boris Vezjak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!