Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zaradi protesta pred ministrstvom

Slovenija 27. Jul 202121:22 > 21:26 1 komentar
Ministrstvo za kulturo
Gov.si

Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo policije glede krvavih miz pred ministrstvom za kulturo, so sporočili z ministrstva. Zapisali so, da odločitev sprejemajo, pri tem pa opozarjajo na stopnjevanje groženj, ki ščuvajo k nasilju tako pred ministrstvom kot pred domovi uslužbencev ministrstva.

Oktobra lani so neimenovani kulturniki pred ministrstvom za kulturo pripravili protest proti ministru Vasku Simonitiju in politiki aktualne vlade do kulture. Z njim so želeli pokazati nestrinjanje z odločitvami ministra, ki je med drugim takrat napovedal tudi izselitev nevladnikov iz stavbe na Metelkovi 6.

Protestniki so pred ministrstvom postavili mize, jih opremili z imeni ministra in nekaterih drugih zaposlenih na ministrstvu, nato pa so jih polili z rdečo barvo. Na tablicah z imeni so kulturniki zapisali tudi različna sporočila. Na tablici s Simonitijev imenom je denimo pisalo Smrt kulturi, s čimer so želeli protestniki povedati, da ne podpirajo odločitev ministra Simonitija.

Minister je protestno akcijo označil za grožnjo s smrtjo njemu in njegovim sodelavcem. “Prizor predstavlja pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev,” je dodal.

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo

Policisti so v predkazenskem postopku pridobili posnetke kraja kaznivega dejanja in pri tem ugotovili identiteto dveh oseb, ne pa tudi ostalih protestnikov.

Na ministrstvu za kulturo pa so danes na Twitterju sporočili, da je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo kazensko ovadbo policije glede krvavih miz pred ministrstvom. “Odločitev sprejemamo, pri tem pa opozarjamo na stopnjevanje groženj, ki ščuvajo k nasilju tako pred ministrstvom kot pred domovi uslužbencev ministrstva,” so ob tem zapisali na ministrstvu.

Tožilstvo je ocenilo, da v konkretnem primeru ni šlo za objektivno grožnjo z napadom na življenje ali telo oškodovancev.

“Verjamem, da sta osumljenca skupaj z ostalimi protestniki s tem sicer povzročili vznemirjenje oškodovancev, vendar pa takšno ravnanje še ni inkriminirano in kaznivo. Takšno ravnanje ni takšne narave, da bi ga lahko označili kot resno grožnjo in iz katerega bi izhajal namen osumljenih, da so oškodovancem resno grozili z napadom na njihovo življenje ali telo, temveč je šlo, kot sta se osumljenca sama izrazila, za umetniški projekt kot očitne provokacije zaradi nezadovoljstva in opozarjanja na, po njihovem mnenju, nepravilnosti pri delu oškodovancev, ni pa bil njihov namen, da bi oškodovancem resno grozili z napadom na njihovo življenje ali telo,” piše v pojasnilu tožilstva, ki ga je ministrstvo objavilo na Twitterju.

Ob objavi se je oglasil generalni direktor policije Anton Olaj. Kot pravi, je kritičen do takšne “lahkotne” ocene (interpretacije) in posledično odločitve (zavržbe) ljubljanskega tožilstva. “Občutek je, da prihaja v Sloveniji do opuščanja varovanja sistema vrednot, na katerih je pravni red utemeljen. Ali bo ministrstvo za pravosodje našlo ustrezne rešitve,” je vprašal. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je ob tem dodal, da je nezaslišano, kaj počne tožilstvo. “Ob tem ko je doma v posmeh prizadevanjem za pravno in pravično državo, bi radi delali (zaslužili) na evropskem tožilstvu …,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje