Tragikomedija v državnem svetu: vroča obtoževanja, razpadel celo govorniški pult

Slovenija 28. Feb 202415:57 > 18:39 11 komentarjev
Posvet o regionalizaciji
Foto: @DrzavniSvet/X

Državni svetniki, ki so predlagali zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zadevi Gen-I in Robert Golob, so danes ocenjevali, da bo njihov predlog nedvomno sprejet in da interesna skupina negospodarskih dejavnosti ne bo uspela z zavzemanjem, da se razprava in odločanje preložita. A so se zmotili. Državni svet je z 18 glasovi za in 15 glasovi proti izglasoval preložitev razprave. K temu je odločilno prispevala napaka dveh svetnikov, glavnega pobudnika preiskave Andreja Poglajna iz SDS in svetnika iz vrst NSi Davida Klobase. Oba sta namreč pri glasovanju o preložitvi pomotoma pritisnila tipko za. Sledi pregovarjanje, ali lahko glasovanje ponovijo. To je bilo tako goreče, da je v sejni dvorani celo (dvakrat) razpadel govorniški pult. Sejo so nato prekinili, nadaljevala se bo prihodnji teden.

Preigravanja in zmešnjav danes v državnem svetu ni manjkalo. Na dnevnem redu seje so imeli namreč državni svetniki tudi predlog zahteve, da se odredi parlamentarna preiskava družbe Gen-I v času, ko je bil na njenem čelu sedanji predsednik vlade Robert Golob, Star Solarja, ki je od novembra lani v 100-odstotni Golobovi lasti, in financiranja predvolilne kampanje Gibanja Svoboda.

Predlog zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave je vložila interesna skupina lokalnih interesov, v kateri imajo večino člani in podporniki SDS, SLS in NSi. Kot smo poročali na N1, pa so državni svetniki včeraj prejeli dopis pooblaščenca družbe Gen-I, odvetnika Mirka Bandlja, da bi bilo treba obravnavo te zahteve iz ustavnopravnih razlogov zavrniti, saj da gre za “zlorabo instituta parlamentarne preiskave ter za hudo zlorabo državnega sveta kot državne institucije”.

Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je zato predlagala preložitev razprave in odločanja.

Kot je poudarila vodja interesne skupine Branka Kalenić Ramšak, bi morali prej pridobiti mnenje pravno-kadrovske službe državnega sveta. Za preložitev se je izrekel tudi svetnik Jožef Školč. Kot je dejal, ne želi, da bi državni svetniki naredili nekaj, kar bi škodilo tako institutu parlamentarne preiskave kot državnemu svetu.

“Rad bi se izognil temu, da pridemo na seznam kršiteljev pravic, ” je navedel. Prikimal mu je svetnik Dejan Crnek, ki je opozoril, naj se z morebitnimi nepravilnostmi ukvarjajo za to pristojni organi.

Na drugi strani so svetniki iz vrst SDS in NSi poudarjali, da je treba parlamentarno preiskavo odrediti, da ima zadnjo besedo o tem, ali je nekaj v skladu z ustavo ali ne, ustavno sodišče, in da ni vsebinskih razlogov za preložitev odločanja. Izpostavili so, da se na svetnike vršijo pritiski, med katere po njihovem sodi tudi dopis Mirka Bandlja.

“Če je bil kdor koli od nas podvržen pritiskom, naj javno pove, kdo je nanj pritiskal. Name ni nihče, zato ne dovolim, da me podcenjujete do te mere, da govorite, da utegnem zaradi pritiskov spremeniti svoje mnenje. Nikoli v življenju ga nisem in ga tudi danes ne bom,” jim je odgovoril svetnik Stanislav Pejovnik.

Nato pa je sledilo presenečenje. Če so predlagatelji zahteve za parlamentarno preiskavo vztrajno poudarjali, da imajo za izglasovanje tega sklepa dovolj glasov, je več kot polovica svetnikov podprla predlog za preložitev razprave, 18 jih je glasovalo za, 15 pa proti. Še večje presenečenje pa je bil seznam, kdo je podprl preložitev.

Na njem sta bila namreč tudi glavni pobudnik zahteve za odreditev preiskave Andrej Poglajen in svetnik iz vrst NSi David Klobasa, ki je nekaj minut prej glasno govoril o pritiskih nasprotnikov ustanovitve preiskovalne komisije.

Kot sta kasneje priznala, sta se pri glasovanju zmotila, saj sta mislila, da glasujeta o predlogu, da bi se glasovanje izpeljalo tajno. V državnem svetu se je začelo prerekanje, ali lahko glasovanje ponovijo ali ne. To je bilo tako goreče, da je v sejni dvorani razpadel govorniški pult.

Ne enkrat, kar dvakrat je razpadel govorniški pult

Državnemu svetniku, ki se naslonil na govorniški pult, ki je razpadel, je ušla kletvica in trditev: “Jaz nisem nič kriv.” Čeprav so situacijo poskušali rešiti z lepilnim trakom, je po prekinitvi pult popustil še enkrat. Kako je bilo to videti, si lahko pogledate tukaj.

Razpravo so ponovno prekinili in naložili mandatno-imunitetni komisiji, da preuči, ali lahko pride do ponovnega glasovanja. A je bila tudi komisija neuspešna. Kot je povedal predsednik te komisije Jože Smole, se člani niso mogli poenotiti, kako je zadeva potekala, zato bodo po zvočnem zapisu izdelali magnetogram, ki naj bi natančno pokazal, kaj se je dogajalo. Ugotovitve naj bi sprejeli v petek.

Državni svet je zasedanje prekinil. Nadaljeval naj bi jo po pridobitvi stališč mandatno-imunitetne komisije, je povedal predsednik sveta Marko Lotrič. Na vprašanje, ali je že jasno, če bo sporno glasovanje potekalo znova, je odvrnil, da se bo državni svet ravnal po sklepu mandatno-imunitetne komisije. “Tudi, če bi glasovali o preložitvi, ne bo več vzroka zanjo, ker bo v tem času dovolj časa za preučitev,” je povedal in zaključil, da se tudi v državnem svetu dogajajo napake pri glasovanju.

Kot je pojasnil Lotrič, se lahko tajno glasovanje izvede samo na predlog interesne skupine, ki je predlagala prestavitev obravnavane točke.

Klobasa: “Ne gre za kozmični dež, prišlo je do zmede pri glasovanju”

Državni svetnik Jožef Školč je med prekinitvijo po glasovanju dejal, da je bila točka, o kateri so glasovali “precej izsiljena”. Poudaril je, da v državnem svetu niso imeli dovolj časa, da se seznanijo z vsebino obtožb, pa tudi različnimi dilemami. Dodal je, da “ni nobene drame, razen da so predlagatelji zmedeni, ker so izgubili podporo.

Oglasila sta se tudi svetnika Mitja Gorenšček in David Klobasa. Oba sta poudarila, da je bilo zgleda odprtih preveč vprašanj. “Ne gre za kozmični dež, prišlo je do zmede,” je dejal Klobasa.

Poglajen, ki je prav tako napačno glasoval, je po koncu seje povedal, da se je zgodil “navadna človeška napaka”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje