Trgovci z elektriko previdno o popustu na ceno elektrike za poplavljene domove

Gospodarstvo 28. Sep 202306:08 2 komentarja
Trbiž, Ljubno, plaz, poplave
N1

Kljub navedbam Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja, da bodo poplavljena gospodinjstva v začetku oktobra prejela položnice z obračunanim popustom za september in poračunom za avgust, ni povsem jasno, ali se bo trgovcem to izšlo. Nekatere pomembne podrobnosti namreč še niso znane, trgovci pa začnejo račune tiskati v prihodnjem tednu. Gen-I, ki je s 420 tisoč odjemalci največji trgovec, bo zamaknil izdajo računov.

V začetku tedna smo pisali, da so morala poplavljena gospodinjstva kljub drugačnim obljubam ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter trgovcev za avgust plačati polno ceno električne energije, pri čemer se je nekaterim znesek zaradi povečane porabe močno dvignil.

Nato je Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) sporočil, da bo do konca tega tedna trgovcem poslal podatke, tako da bo na oktobrskih položnicah popust vendarle veljal, trgovci pa bodo upravičencem poračunali tudi znesek za avgust.

Kaj pravijo trgovci?

Ker trgovci račune izdajajo v začetku meseca, torej prihodnji teden, smo še pri njih preverili, ali se jim bo časovno izšlo.

V največjem Gen-I, ki z elektriko oskrbuje 420 tisoč gospodinjstev, pravijo, da se bodo potrudili, bodo pa verjetno vsaj nekateri odjemalci račune prejeli pozneje, in sicer do sredine meseca. Kot je razumeti, v trgovcu dopuščajo možnost, da seznam, ki bo pripravljen do konca tedna, ne bo dokončen. “Ker želimo, da vse stranke dobijo pravilne račune, jih bomo poslali, ko bo seznam upravičencev dokončno potrjen s strani Sodo,” pravijo.

V Energiji plus pravijo, da bodo popust lahko obračunali, če sezname prejmejo do konca tega tedna, enako nam je odgovoril Petrol, ki je tudi lastnik E3. V ECE pa zadnjega možnega datuma niso navedli, menijo pa, da bodo lahko popust upoštevali že pri položnicah za september. “Verjamemo, da je z zaključkom seznamov upravičencev narejen najtežji korak pri izvedbi ukrepa, ki bo prizadetim v naravni ujmi štiri mesece zagotavljal nižjo ceno električne energije. Glede na odziv in prve testne podatke lahko sklepamo, da bo navedeno mogoče v običajnih rokih, ki jih predvidevamo za izdajo računov.”

Za tiste s hudo škodo

Kdo vse bo upravičen do znižane cene, sicer še ni znano.

V skladu z zakonom o interventnih ukrepih bo Sodo zdaj končne odjemalce razdelil v tri skupine:

  • odjemalci, katerim je nastala blaga škoda na objektu,
  • odjemalci, katerim je nastala huda škoda na objektu in
  • zelo prizadeti odjemalci, katerih objekt je popolnoma uničen, tako da ni odjema oziroma odjem ni mogoč.

Kot so nam povedali na Petrolu, pa se tudi metodologija razvrščanja odjemalcev v skupine še usklajuje. Ko bo pripravljen, mora biti objavljena v Uradnem listu. Takrat bo torej jasno, kaj je blaga in kaj huda škoda.

Tudi to, ali bo znižana cena veljala za vse tri skupine ali ne, za zdaj ni jasno. Kot je razumeti trgovce, pa bodo do znižanja upravičeni predvsem odjemalci, katerim je nastala huda škoda na objektu.

Odjemalci tretje skupine, pri katerih odjem niti ni mogoč, po interventnem zakonu do ponovne priključitve na električno omrežje ne bodo plačevali omrežnine, akontacije za porabo električne energije v primeru letnega obračunavanja energije, niti prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, za energetsko učinkovitost ter za delovanje operaterja trga. Ker še ni jasno, kdo v skupino sodi, v tem trenutku tudi oni še vedno plačujejo elektriko po starem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje