Zmeda pri cenah elektrike za poplavljene. Bodo oktobra položnice le nižje?

Gospodarstvo 25. Sep 202313:18 4 komentarji
Bojan Kumer, MOPE
Bojan Kumer (Foto: N1/Denis Sadiković)

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer in trgovci z elektriko so po poplavah obljubljali, da bodo najbolj prizadeti od avgusta do decembra plačevali minimalno ceno elektrike. A ker seznami upravičencev še niso bili pripravljeni, so trgovci ta mesec razposlali položnice z redno ceno. Preverili smo, kje se zatika in ali je že znano, ali bodo položnice za oktober vendarle nižje.

“Odjemalcem na prizadetih območjih bomo od začetka avgusta do konca leta ceno elektrike znižali na evro za megavatno uro,” je na novinarski konferenci deset dni po poplavah dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Napovedal je, da bo povprečna položnica nižja za 40 evrov ali 60 odstotkov. Strošek znižane cene elektrike bo donacija dobaviteljev električne energije, po oceni Kumra bo znašal skupno približno 1,5 milijona evrov.

Iz povedanega je bilo razumeti, da bo nižja že položnica za avgust, ki so jo odjemalci prejeli v začetku septembra.

So se prenaglili?

A odjemalci na prizadetih območjih so prejeli položnice z upoštevano polno ceno. Zataknilo se je pri pripravi seznama upravičencev.

Ta bi po prvotnih napovedih Kumra moral biti narejen do konca avgusta, a ga skoraj mesec dni pozneje še ni.

Minister je sredi avgusta omenjal, da si bodo pomagali s podatki o porabi elektrike v času poplav ter po njih. V dneh po poplavah je bil odjem manjši, števci poplavljeni, potem pa se je poraba elektrike povečala zaradi sušenja oziroma drugih aktivnosti v sanaciji, je razložil in ocenil, da bo do znižane cene upravičenih med štiri in sedem tisoč gospodinjstev.

Očitno pa so potem spremenili način določanja upravičencev. Danes namreč na ministrstvu pravijo, da so čakali na občinski popis škode, ki je bil končan ta vikend. “Dokler vpis v bazo ni bil končan, dobavitelji niso vedeli, komu znižati ceno,” so nam povedali na ministrstvu.

Zdaj bo Sodo pridobil podatke o poplavljenih odjemalcih, jih preveril in posredoval dalje trgovcem, ki izdajajo račune. Kdaj bo to, preverjamo pri sistemske operaterju, odgovor čakamo.

Kličejo, zakaj cena ni znižana

Neizpolnjena obljuba o nižji ceni za avgust je vsaj pri nekaterih odjemalcih povzročila zmedo in slabo voljo. Na Petrolu so nam povedali, da so imeli zaradi tega okoli 200 klicev odjemalcev Petrola in E3, pričakujejo pa, da bo v prihodnje teh vprašanj še več.

“Nič od tega, kar so obljubljali, nič,” je za RTV Slovenija dejal Jakob Holešek iz Letuša in pojasnil, da je cena na položnici za elektriko enaka, poraba pa se je zvišala za 30 do 50 odstotkov. Namesto da bi bila za 60 odstotkov nižja, je tako položnica za avgust višja od predhodnih.

Pri tem se odpira predvsem vprašanje, ali bi lahko trgovci in ministrstvo bolje obveščali, da bi bili ljudje seznanjeni z zapletom. V trgovskih družbah so nam povedali, da niso vedeli, kdo bi lahko bil upravičen do znižane cene, zato prizadetih odjemalcev niso mogli neposredno obvestiti o tem zamiku. Tako so obvestilo objavili le na spletnih straneh in družbenih omrežjih – tega pa verjetno marsikateri odjemalec, ki je imel delo s sanacijo in urejanjem življenja po velikem šoku, ni videl.

Na ministrstvu pa pravijo, da so “medijem že nekajkrat poročali”, da popis ne bo izveden dovolj hitro, da bi lahko dobavitelji to upoštevali že na računih za avgust.

Bo Sodo zdaj le poslal podatke?

Trgovci tako zdaj čakajo na podatke distribucijskega operaterja Sodo, katera gospodinjstva so upravičena do znižane cene električne energije. Kot pravijo na Petrolu, pa je nerešeno tudi vprašanje razvrščanja odjemalcev v skupine. Ali bo vse to pripravljeno do začetka oktobra, ko bodo trgovci delali obračun za september, še ni jasno.

Vsi trgovci pa pravijo, da bodo pozneje naredili poračun, upoštevajoč znižano ceno od avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje