Tri države še vedno niso priznale Slovenije. Ali veste, katere?

Slovenija 21. Jan 202418:52 5 komentarjev
Samostojnost, trg republike, razglasitev, zastava, 1991, Slovenija
FOTO: Srdjan Živulović/BOBO

Junija lani je Slovenija praznovala 32. obletnico razglasitve samostojnosti. Dan po razglasitvi je našo državo priznala sosednja Hrvaška, čez poletje pa nato še Litva, Gruzija, Latvija in Estonija. Doslej je Slovenijo priznalo okoli 195 držav po svetu, še vedno pa je niso priznale tri države, ki so članice Organizacije združenih narodov. Katere so te države?

Potem ko smo Slovenci 23. decembra 1990 na plebiscitu jasno izrazili voljo in željo po samostojni državi, je 25. junija junija 1991 takratna skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od Jugoslavije. Nato se je za Slovenijo začela zahtevna politična pot do mednarodnega priznanja. Po sprejetju Brionske deklaracije v začetku julija so v Slovenijo začeli prihajati številni mednarodni opazovalci Evropske skupnosti.

Državam, ki so želele mednarodno priznanje, so članice Evropske skupnosti naložile izpolnitev številnih zahtev. Med drugim so zahtevale upoštevanje mednarodnih konvencij o varstvu človekovih pravic, pravic manjšin, lastno ustavo, lastno denarno valuto, nadzor nad mejami …

Kot prva je na mednarodnem prizorišču Slovenijo priznala sosednja Hrvaška, to je storila že 26. junija 1991, torej na dan, ko je na Trgu republike potekala osamosvojitvena slovesnost. Poleti leta 1991 so Slovenijo priznale še Litva, Gruzija, Latvija, Estonija, decembra pa je sledilo še priznanje Ukrajine.

Slovenska zastava
Srdjan Živulovič/BOBO

Največji preboj na mednarodnem prizorišču glede priznanja samostojnosti je Slovenija naredila 19. decembra, ko je Nemčija skupaj s Švedsko in Islandijo sporočila, da bo priznala Slovenijo, uradno pa je priznanje začelo veljati 15. januarja 1992.

Po tem priznanju so se zvrstila priznanja še drugih držav: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Danske, Francije, Kanade, Madžarske, Malte, Norveške, Poljske, Švice, Združenega kraljestva, Italije, Rusije, Japonske, Bosne in Hercegovine.

7. aprila 1992 so Slovenijo uradno priznale ZDA, nekaj tednov kasneje pa še Kitajska in Izrael.

22. maja 1992 je bila Slovenija kot 176. članica sprejeta v Organizacijo združenih narodov, slabo leto dni kasneje pa je bila Slovenija kot 27. država sprejeta še v Svet Evrope.

Doslej je Slovenijo priznalo okoli 195 držav na svetu. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve smo povprašali, koliko držav na svetu doslej še ni priznalo Slovenije in s katerimi državami Slovenija nima diplomatskih odnosov.

Kot so nam odgovorili z ministrstva, Slovenije doslej niso priznale le tri države, ki so hkrati članice OZN. To so: Lesoto, Esvatini in Čad.

“Slovenija si preko slovenskih stalnih predstavništev – predvsem v New Yorku – in veleposlaništev prizadeva, da bi z omenjenimi tremi državami čim prej sklenili diplomatske odnose. To bi pomenilo, da bi nas te države priznale,” so še dodali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Na zunanje ministrstvo smo naslovili še vprašanje, ali lahko slovenski državljani potujejo v omenjene države, če te ne priznavajo Slovenije. Odgovorili so nam, da slovenski državljani lahko potujejo v Čad, Esvatini in Lesoto z veljavnim potovalnim dokumentom, kljub temu da te države še niso priznale Slovenije.

“Priznavanje države namreč ni isto kot priznavanje njihovih dokumentov. Slovenskim državljanom svetujemo, da pred odhodom na izbrano destinacijo preverijo konkretne pogoje vstopa v državo na našem spletnem mestu v zbirki držav,” so še dodali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje