Triglavski narodni park: Spoštujte zimski počitek narave

Slovenija 11. Dec 202216:22 1 komentar
Triglavski narodni park
Srdjan Živulović/BOBO

Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je s partnerji projekta VrH Julijcev pripravil pet praktičnih napotkov za odgovorno obiskovanje narave v zimskem času. Planinska zveza Slovenije pa je izdelala zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki, kjer je opredeljenih več mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa.

Kot so sporočili iz javnega zavoda TNP, je zima čas, ko narava potrebuje še več posluha obiskovalcev. Zimska rekreacija na prostem pa od obiskovalcev zahteva tudi več previdnosti za lastno varnost. Zato je v okviru projekta VrH Julijcev nastalo pet praktičnih napotkov za varovanje narave.

Živali pozimi za gibanje porabijo več energije

Prvi napotek poziva k spoštovanju zimskega počitka narave. Številne živali namreč pozimi hibernirajo ali spijo, druge pa si v težkih zimskih snežnih razmerah in ob nizkih temperaturah iščejo hrano in zatočišče. Ob visoki snežni odeji lahko divjad pri enem premiku porabi toliko energije, kot bi je sicer v sedmih ali desetih dneh. Divji petelin, ki lahko pozimi tudi teden dni preživi na istem drevesu, pa ob sončnem dnevu, ko Pokljuko običajno obišče največ ljudi, v povprečju leti petkrat več.

Znotraj parka so določena mirna območja, ki najbolj redkim in zavarovanim vrstam zagotavljajo več miru. Obiskovalci morajo biti, glede na napotke, v bližini mirnih območij še bolj skrbni do njihovih prebivalcev. Tako je treba mirna območja v tišini in čim prej zaobiti po urejenih planinskih poteh.

Raje več kot premalo opreme

V TNP pozivajo tudi k izbiri primernih pohodnih poti glede na aktualne zimske razmere. Dnevi so pol krajši kot poleti, vremenske razmere pa še enkrat bolj ekstremne. Glede na zahtevnost je zato treba imeti s seboj raje več kot premalo zimske opreme za varen in topel korak.

Lovska koča
Žiga Živulović jr./BOBO

Pri izbiri poti za turno smuko pa pozivajo k skrbi za belko in druge živali. Gozdni in skalni robovi, prelomnice, goličave in bližine krmišč so prostori, kjer se živali, ki aktivno preživijo zimo, največ zadržujejo. Vsak dodaten premik, ki ga s svojo prisotnostjo ustvarjajo turni smučarji, za živali pomeni veliko izgubo energije in posledično slabše pogoje za preživetje.

Najbolj priljubljene poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa. Planinska zveza Slovenije je zato s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki. Skupnost Julijske Alpe pa je oblikovala nov turistični produkt Juliana SkiTour. To so štiri turnosmučarske etape po Julijskih Alpah s skupno dolžino 52 kilometrov.

Vozite počasneje

Med napotki je tudi uporaba javnega prevoza, kjer je ta na voljo. V Turizmu Bohinj tudi pozimi načrtujejo smučarske avtobuse, ki bodo vozili do smučarskih središč, in sicer na Pokljuko, Soriško planino in do spodnje postaje smučišča Vogel. Brezplačni prevozi na Pokljuko bodo po podatkih Turizma Bled tudi z Bleda, Turizem Kranjska Gora pa načrtuje smučarski avtobus, ki bo vozil na relaciji med Gozd Martuljkom in Planico.

Turizem Bohinj je na Pokljuki vzpostavil tudi prikazovalnike hitrosti, ki voznike opominjajo na počasnejšo vožnjo. Priporočena hitrost je 50 kilometrov na uro, saj se tako povzroča manj hrupa, prebivalcem bližnjih mirnih območjih pa se zagotavlja več miru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje