Trik z jajčnimi lupinami, ki ga morda še ne poznate: lahko so zelo koristne

Magazin 23. Feb 202405:45 0 komentarjev
jajčna lupina
Foto: PROFIMEDIA

Jajčne lupine so za vrtnarje zelo koristne. Hranijo rastline, bogatijo prst in odganjajo škodljivce. Rastlinam in prsti jih lahko dodajamo na več načinov.

Jajčne lupine so bogate s kalcijem, ki ga rastline potrebujejo za rast, odganjajo pa tudi polže in druge škodljivce, piše portal N1 Zagreb.

Lupina namreč vsebuje kar 96 odstotkov kalcijevega karbonata, ki je eno osnovnih hranil za rast in razvoj rastlin. Te kalcij hitro vpijajo, zato so jajčne lupine idealen dodatek prsti. Kalcij tudi niža kislost prsti, kar večini rastlin ugaja. Pomanjkanje kalcija se pri rastlinah, posebej pri zelenjavi, kaže kot gnitje spodnjega dela sadežev, ki so še na rastlinah.

Jajčne lupine lahko na vrt dodajamo na različne načine.

Namakanje jajčnih lupin v vodi

Prekuhajte tri litre vode, odmaknite z ognja in ji dodajte suhe, očiščene in zmlete lupine približno desetih jajc. Voda z lupinami naj stoji vsaj čez noč ali pa 24 ur, potem pa vodo precedite v steklenice ali posode za zalivanje in z njo enkrat tedensko zalivajte rastline.

Sajenje rastlin v jajčne lupine

Jajce dobro operite in ga posušite, potem pa ubijte tako, da dobite dve polovici lupine. V vsako na dnu izdolbite majhno luknjo, napolnite ju z zemljo, dodajte seme in blago zalijte. Odvečna voda bo odtekala skozi luknjico na dnu. Počakajte, da rastlina požene, in ko bo dovolj velika, da jo lahko presadite v zemljo, to lahko naredite skupaj z lupino.

vrt, solata, jajčne lupine
Foto: PROFIMEDIA

Dodajanje lupin v humus

Če sami pripravljate humus za vrt, bodo jajčne lupine odličen dodatek.

Poleg kalcija namreč vsebujejo tudi manjše količine magnezija, fosforja, natrija in železa. Na kup, kjer ustvarjate humus, ali na kompost samo odvrzite jajčne lupine, ostalo pa bo naredila mati narava. Lahko pa jih zmeljete v prah in ga posipate po humusu oziroma kompostu. Nekateri priporočajo, da jajčne lupine zmešate s kavno usedlino, ki je bogata z dušikom.

Dodajanje jajčnih lupin neposredno v zemljo

Razen zgoraj navedenih načinov lahko jajčne lupine zmeljete in jih posipate neposredno na vrt ali okoli rastlin. Na ta način boste rastline ne le nahranili, pač pa tudi odgnali polže in nekatere druge plazeče škodljivce. Vonj po albuminu, eni od beljakovin v jajcih, pa odganja tudi srne in jelenjad.

Jajčne lupine kot zastirka

Če pa vam bo uspelo zbrati dovolj jajčnih lupin, lahko iz njih naredite zastirko. Zdrobite jih in jih posujte po tleh okoli rastlin. Takšna zastirka bo preprečila rast plevela, hkrati pa bo prst nahranila in rahljala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!