Tudi cepljene dopustnike po vrnitvi iz temno rdečih držav čaka karantena

Koronavirus 04. Jul 202118:08 > 20:30 0 komentarjev
dopust v času epidemije
Profimedia

Spreminjajo se tudi vstopni pogoji. Obvezno karanteno vlada uvaja ob vstopu iz Velike Britanije, Egipta in Tuniziji. Med izjeme ne sodijo niti cepljeni. Vlada pa je vstop iz temno rdečih držav prepovedala vsem, ki v Sloveniji nimajo prebivališča.

Ob spremembah na semaforju držav, so se spremenili tudi vstopni pogoji v državo. Po novem bo obvezna karantena za vse, ki prihajajo z območij na temno rdečem območju in imajo prebivališče v Sloveniji. Med izjeme ne sodijo cepljeni ali tisti, ki imajo potrdilo o preboleli koronavirusni bolezni. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji vstop v državo ni več dovoljen.

Na temno rdeč seznam so uvrščene nekatere evropske države in države, ki so priljubljene počitniške destinacije. Gre za Združeno kraljestvo, Irsko in Lihtenštajn. V obvezno karanteno pa bodo morali tudi vsi, ki se vračajo z dopusta v Egiptu ali Tuniziji.

Poleg vračanja dopustnikov, ki karantene ob vrnitvi iz oddiha najverjetneje niso pričakovali, pa se vrstijo tudi opozorila o vzdrževanju stikov z družinskimi člani, ki živijo v drugih državah.

Spremenili so se tudi pogoji za vračanje iz držav, uvrščenih na rdeči seznam. Pri vračanju morajo osebe predložiti negativni PCR test in se napotiti v desetdnevno karanteno. Test PCR ni nujen za tiste, ki imajo v Sloveniji prebivališče, vendar pa morajo vseeno v karanteno. Karanteni se bodo lahko izognili vsi, ki bodo predložili potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali cepljenju za prebolevnike, izhaja iz vladnega odloka.

Na rdeči seznam je vlada med drugimi uvrstila Andoro ter španske administrativne enote Andaluzija, Kantabrija, La Rioja in Kanarski otoki. Prav tako pa se na rdeči seznam uvrščajo Turčija, Združeni arabski emirati, Zelenortski otoki in Maroko. Semafor držav je objavljen na vladnem spletišču.

Vlada: Obvezna karantena uvedena, ker ni jasna učinkovitost cepiv proti delta različici

Na vladi so sicer pojasnili, da so na temno rdeč seznam uvrščene države, kjer je trenutno večje število okuženih z različico novega koronavirusa delta. Ker v preteklih dneh še ni bilo jasno, kako učinkovita so cepiva proti tej različici, je vlada zaradi omejevanja širjenja te različice v Sloveniji uvedla obvezno karanteno za vse, ki v Slovenijo vstopajo iz držav s temno rdečega seznama, so sporočili.

Napovedali so, da bodo glede na rezultate raziskav, ki so bili objavljeni v zadnjih dneh, prihodnji teden ponovno obravnavali možnost, da za osebe, ki so polno cepljene, karantena ne bo potrebna.

Če je bila država ob odhodu zelena ali oranžna, gre za upravičeno odsotnost iz dela

Odrejena karantena pa marsikateremu delavcu predstavlja težavo pri vračanju na delovno mesto. Bistvena okoliščina pri tem je, ali se je barva države spremenila med dopustom.

Če je bila destinacija v času odhoda na zelenem ali oranžnem seznamu in se je kasneje uvrstila na rdečega, se šteje, da je delavec upravičeno odsoten iz dela. Med karanteno lahko delodajalec zaposlenemu omogoči delo od doma. Če to ni mogoče, pa delavcu pripada nadomestilo plače. Ker je delavec upravičeno odsoten z dela, mu delodajalec ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi.

delo od doma
Profimedia

Situacija pa je drugačna, če je zaposleni odpotoval v državo na rdečem seznamu. Praviloma v tem primeru zaposleni ni upravičen do nadomestila plače. Neupravičena odsotnost iz dela pa predstavlja tudi kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko podlaga za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

V kulturi, športu, trgovini in gostinski dejavnosti sproščanje ukrepov

Z jutrišnjim dnem bodo začele veljati dodatne sprostitve omejitev. Tako bo znova mogoče opravljanje vseh dejavnosti na področju prodaje blaga in storitev. V trgovinah ne bo več omejitve glede števila strank. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, na kongresih pa bodo lahko zasedena vsa sedišča. Strankam v notranjosti gostinskih obratov ne bo treba več nositi zaščitnih mask, med mizami ne bo več obvezna 3-metrska razdalja.

V javnih kulturnih prostorih ne bo več veljalo pravilo 10 kvadratnih metrov na vsako stranko.  Na javnih kulturnih prireditvah tako v odprtih kot zaprtih prostorih maske ne bodo več obvezne, v veljavi ostaja pogoj PCT.

Pri športnih dejavnostih število vadečih ne bo več omejeno. Tudi prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ne bo več omejena na delež števila razpoložljivih sedišč, tudi maska ne bo več obvezna, pač pa izpolnjevanje pogoja PCT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!