Tudi predsednica sprejela predstavnika mednarodne humanitarne organizacije

Slovenija 25. Avg 202316:24 1 komentar
Srečanje Pirc Musar in rdečega križa
Jagan Chapagain/TWITTER

Predsednica države Nataša Pirc Musar je v Ljubljani sprejela generalnega sekretarja Mednarodne federacije Rdečega križa (IFRC) in Rdečega polmeseca Jagana Chapagaina ter regionalno direktorico IFRC Birgitte Bischoff Ebbesen. Govorili so predvsem o uničujočih poplavah in vlogi humanitarnih organizacij pri sanaciji in pomoči prebivalstvu. Chapagain se je že pred tem srečal s slovenskim rdečim križem, prostovoljci, pa tudi s predsednikom vlade, ministrom za obrambo ter ministrico za zunanje in evropske zadeve.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes sprejela generalnega sekretarja Mednarodne federacije Rdečega križa (IFRC) in Rdečega polmeseca Jagana Chapagaina in regionalno direktorico IFRC Birgitte Bischoff Ebbesen. V pogovoru so se dotaknili predvsem uničujočih poplav in vloge humanitarnih organizacij pri sanaciji in pomoči prebivalstvu.

Pirc Musar in Chapagain sta spregovorila tudi o vlogi digitalnih orodij pri zagotavljanju pomoči in obnove ter soglašala, da bi bilo to z uporabo inovativnih digitalnih načinov lahko učinkovitejše, še hitrejše in bolj transparentno. Pogovor pa je tekel tudi o nujnosti zagotovitve psihosocialne pomoči za prizadete v poplavah pa tudi za tiste, ki so jim pomagali. IFRC bo po besedah Chapagaina na obeh področjih zagotovila svojo podporo, znanje in orodja, so po srečanju sporočili iz predsedničinega urada.

Generalni sekretar IFRC, ki je v četrtek obiskal tudi nedavno poplavljena območja, je še poudaril, da se vreme zaradi podnebnih sprememb močno spreminja in postaja nepredvidljivo, čemur se moramo prilagoditi in se na to bolje pripraviti. Da podnebne spremembe in naravne katastrofe, ki jih spremljajo, predstavljajo enega glavnih izzivov, ki mu bo treba nameniti več pozornosti, se je strinjala tudi Pirc Musar.

Srečanje Pirc Musar in rdečega križa Srečanje Pirc Musar in rdečega križa
Jagan Chapagain/TWITTER
Srečanje Pirc Musar in rdečega križa Srečanje Pirc Musar in rdečega križa
Jagan Chapagain/TWITTER
Srečanje Pirc Musar in rdečega križa Srečanje Pirc Musar in rdečega križa
Jagan Chapagain/TWITTER
Srečanje Pirc Musar in rdečega križa Srečanje Pirc Musar in rdečega križa
Jagan Chapagain/TWITTER

Pogovora sta se udeležili tudi predsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) Ana Žerjal, generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin in njena namestnica Nuška Jerman. Zbrani so se tako dotaknili tudi položaja RKS, odzivnosti v primeru naravnih in humanitarnih nesreč ter možnosti tesnejšega sodelovanja z državo in tudi zasebnim sektorjem.

Zahvala vsem humanitarnim organizacijam

Pirc Musar se je ob tem zahvalila vsem humanitarnim organizacijam za organiziranost in pomoč pri katastrofalnih poplavah. “Rdeči križ Slovenije vsak dan, skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami, na različne načine pomaga ljudem, ki so se znašli v stiski, in je prvi, ki ponudi roko solidarnosti in podpore ter združi ljudi v plemenitem poslanstvu človečnosti in pomoči sočloveku v stiski,” so ob tem v sporočilu za javnost povzeli besede Pirc Musar. Slednja je sicer humanitarnim organizacijam zagotovila svojo podporo pri njihovem delu, izpostavila pa je tudi solidarnost in enotnost med prebivalci Slovenije in hitro pomoč sosednjih in drugih držav.

Chapagain je sicer svoj obisk v Sloveniji začel v sredo, ko se je srečal s predsednico RKS in drugimi predstavniki te slovenske organizacije. Po četrtkovem obisku območij v Škofji Loki in srečanju s prostovoljci se je sestal tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, ministrom za obrambo Marjanom Šarcem ter ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje