Sava in Gradaščica se umirjata, a bi lahko ponoči spet narasli

Slovenija 04. Avg 202312:28 > 17:23 6 komentarjev
SAVA
@sanjakarinmusic/TWITTER/X

Na območju Ljubljane poplavljata Sava od Tacna dalje in Gradaščica s pritoki. Gasilci so dobili 80 prijav, predvsem na Viču, v Tacnu in Sneberjah. Čeprav so vrednosti na merilnih postajah pred Ljubljano popoldne začele padati, vodja mestnega oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus občanom svetuje, da ostanejo previdni. Napovedi so namreč negotove, obstaja tveganje, da bosta obe reki ponoči ponovno naraščali. Poleg že poplavljenih območij je po njegovi oceni največje tveganje v Zalogu, Kašlju in Vevčah.

Gradaščica od dopoldneva poplavlja na območju Viča in Dolgega mostu, po navedbah Mestne občine Ljubljana je bilo okoli poldneva največ intervencij na Poti čez Gmajno, Poti v Boršt, Vidičevi ulici in Viški cesti.

Popoldne je pretok na merilnih napravah Agencije RS za okolje začel upadati, kar je gasilcem omogočilo, da so začeli črpati vodo iz objektov. V ulicah ob Cesti Dolomitskega odreda je bilo okoli 12. ure opaziti več gasilskih vozil, pritok Gradaščice Mali graben pa je bil poln (na fotografiji spodaj).

Mali graben
N1

Vodja mestnega oddelka za zaščito in reševanje Robert Kus pravi, da so napovedi negotove. “Ponoči bi lahko v primeru novih padavin na območju Polhograjskega hribovja Gradaščica in njeni pritoki znova začeli naraščati,” nam je dejal malo pred 17. uro. Danes so mnogi prebivalci, ki imajo avtomobile v podzemnih garažah, te parkirali po pločnikih ob cestah. Kus svetuje, da jih kljub umirjanju vodotokov do jutrišnjega dopoldneva pustijo na varnem mestu.

Sava ostaja visoka

Medtem se umirjanje pretoka še ne odraža v znižanju vodostaja Save, ki poplavlja v Tacnu in nižje. “Dolvodno od Šmartnega, Sneberja in Zadobrove voda še ni začela odtekati, tako da na vsa območja ne moremo priti. Ljudi smo evakuirali, zdaj pa lahko samo čakamo. Ko voda odteče, bomo začeli črpati,” pravi Kus.

Z Gasilske brigade Ljubljana so medtem pred 17. uro sporočili, da so ponekod že začeli črpati. Kot so navedli, so skupno v Ljubljani danes zabeležili 80 dogodkov, na terenu pa je 230 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

“Razmere so alarmantne”

Razmere v Tacnu so alarmantne, je v kratkem pogovoru za N1 dejal eden od gasilcev PGD Šentvid. Ob tem je še dejal, da se gasilci trudijo po najboljših močeh pomagati ljudem, ki jim je zalilo domove. Številni prebivalci Tacna so morali zaradi poplav zapustiti svoje domove, v sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu so v njenih prostorih uredili začasno namestitev in prehrano za okoli 90 oseb.

Deroča reka Sava je popolnoma razdejala tamkajšnji kajakaški center, uničila je tudi umetni otok ob tekmovalni progi. Iz skladišča jim je voda odnesla čolne in opremo, uspelo jim je rešiti zgolj nekaj malenkosti. Škoda bo ogromna.

Gasilci so za nekaj časa zaprli tudi tacenski most, saj je deroča reka spodkopala nekaj dreves na bregu, ki bi lahko potem padla na cestišče. Drevesa so požagali in odstranili.

Številni prebivalci so svoje hiše skušali zaščititi z vrečami peska, a je voda vseeno poplavila številna dvorišča in zalila kleti. Poplavljeni so tudi številni gospodarski objekti, ceste in skladišča.

Po napovedih bi se tudi pretok Save lahko ponoči spet povečal, a naj ne bi presegel vrednosti, ki so jih merilne naprave beležile danes čez dan. Poleg že prizadetih območij je po oceni Kusa največje tveganje za poplave v Zalogu, Kašlju in Vevčah.

Preventivno sprožili sireno

Okoli poldneva je sicer sirena v prestolnici opozorila na splošno nevarnost za porečje Save v Ljubljani. Po besedah poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa so se za to odločili zaradi opozoril hidrologov, da bi Sava lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij.

“Sireno smo sprožili preventivno, trenutno smo namreč brez aktualnih podatkov o pretoku, saj merilna naprava trenutno ne dela. Odneslo je brv v Mednem,” nam je okoli poldneva pojasnil Kus.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje