Če delate to, lahko škodite svojemu zdravju

Magazin 19. Feb 202417:24 0 komentarjev
prehranska dopolnila, suplementi, prehrana
Foto: PROFIMEDIA

Mnogi so prepričani, da za uživanje vitaminov velja "čim več, tem bolje". A ni tako. Prevelike količine nekaterih vitaminov lahko povzročijo škodo.

V želji za zdravim življenjem se veliko ljudi zateka k prehranskim dopolnilom, ki naj bi jim nadomestili ali dopolnili pomanjkanje snovi, za katere menijo, da jih s prehrano ne dobijo dovolj.

Poraba prehranskih dopolnil v zahodnem svetu kaže, da ljudje zelo nekritično uživajo te snovi, prepričani, da s tem koristijo svojemu zdravju. Posebej je to značilno za vitamine. Vitamini že dolgo veljajo za snovi, ki ohranjajo ali vračajo zdravje. In mnogi so prepričani, da za uživanje vitaminov velja “čim več, tem bolje”. Pa ni tako. Kot za mnoge druge stvari tudi za uživanje vitaminov velja, da pretiravanje prinese več slabih posledic, kot pa dobrih.

Zdravniki vitamine predpišejo, če ugotovijo, da vam jih primanjkuje, prav tako kot farmacevti pa tudi oni svetujejo, da se priporočenih dnevnih količin držite. Z vitamini se namreč lahko predozirate, še posebej, če v telo dlje časa vnašate več od priporočene dnevne količine.

Viška nekaterih vitaminov se telo sicer lahko znebi samo, nekaterih – posebej tistih, ki so topni v maščobi – pa ne. Takšni vitamini v prevelikih količinah lahko postanejo za telo škodljivi, celo strupeni, piše portal N1 Zagreb.

Kaj lahko povzroči predoziranje z nekaterimi vitamini?

Vitamin A

Na straneh ameriške klinike Mayo piše, da lahko že dnevni vnos več kot 3.000 mikrogramov vitamina A povzroči glavobole, drisko, slabost, draženje kože ali bolečine v sklepih in kosteh. Pojavijo se lahko tudi krhke kosti, poškodbe jeter in okvare zarodka. O jemanju vitamina A se je še posebej v nosečnosti koristno posvetovati z zdravnikom.

Vitamin D

Jemanje vitamina D je postalo priljubljeno v zimskih mesecih, potem ko so pred leti v javnost prišli podatki, da posebej ljudje na severni polobli ne dobimo dovolj tega vitamina.

Uživanje prevelikih količin vitamina D lahko povzroči slabost in bruhanje, slab apetit in izgubo telesne teže, zaprtje, telesno šibkost, zmedenost in dezorientiranost. Zaradi prevelikih količin tega vitamina se lahko v krvi začne kopičiti kalcij, kar lahko privede do nepravilnega srčnega ritma, bolečin v kosteh in težav z ledvicami ter nastajanjem ledvičnih kamnov.

Vitamin E

Predoziranje z vitaminom E je redko, vendar mogoče, piše na straneh klinike Mayo. Še posebej, ker so vitamin E nekoč razglasili za skoraj čudežnega.

Ker v resnici sodeluje pri procesih, ki preprečujejo ali zdravijo nekatere bolezni, nekateri še danes uživajo prevelike količine tega vitamina.

Prevelika količina vitamina E lahko povzroči prebavne motnje, predvsem drisko in črevesne krče, občutek utrujenosti in šibkosti, glavobol, zamegljen vid in izpuščaje. Prav tako uživanje večjih količin vitamina E ni priporočljivo za tiste, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi.

Vitamin B

Vitamini skupine B sicer veljajo za zelo pomembne, a jih po navadi čisto dovolj zaužijemo že pri vsakdanji, uravnoteženi prehrani.

Z uživanjem nadomestkov lahko dnevne količine hitro presežemo. Prevelike količine vitamina B6 lahko povzročijo pomanjkanje nadzora nad mišicami ali koordinacijo prostovoljnih gibov, boleče in iznakažene kožne spremembe, zgago ter slabost, preobčutljivost na svetlobo, odrevenelost in zmanjšano sposobnost zaznavanja bolečine ali ekstremnih temperatur. Prevelike količine vitamina B3 pa okvare jeter, zlatenico in povišane nivoje jetrnih encimov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!