Tujca, ki so ju iskali v obsežni reševalni akciji, čez gore želela v Avstrijo

Slovenija 11. Dec 202313:17 1 komentar

Tuja državljana, za katerima je v nedeljo stekla obsežna iskalno-reševalna akcija na območju Hruškega vrha, sta državljana Turčije, ki sta bila namenjena proti Avstriji in se pri tem v gorah izgubila, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Oba sta zaprosila za mednarodno zaščito.

Gorenjski policisti so v nedeljo izvedli obsežno iskalno-reševalno akcijo dveh tujih državljanov, ki sta se izgubila na območju Hruškega vrha.

V ponedeljek so s PU Kranj sporočili, kdo sta rešeni osebi. Gre za 20- in 46-letnega državljana Turčije, za katera kaže, da sta bila namenjena proti Avstriji in se pri tem v gorah izgubila.

Po zdravstveni oskrbi v jeseniški bolnišnici sta v nadaljnjem policijskem postopku zaprosila za mednarodno zaščito.

Iskal ju je helikopter, našli so ju onemogla in podhlajena

Po njunem klicu na pomoč okoli 11. ure so policisti v nedeljo nemudoma aktivirali helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah, zaradi izvedbe policijske naloge pa tudi policista gorske policijske enote. S helikopterjem ju niso našli, zato sta policist gorske enote in gorski reševalec iskanje nadaljevala na terenu.

Našla sta sledi hoje dveh oseb, ki so po nevarnem razpotju vodile po območju, kjer ni poti. Na pobočju Javorji nad Mojstrano so reševalci nekaj pred 16. uro Turka našli onemogla in podhlajena.

Bila sta pomanjkljivo opremljena, oblečena in obuta. Eden od tujcev se je na območju slapa Presušnik tudi poškodoval, ko se je po nevarnem terenu spuščal brez opreme in skakal čez visoke skalne skoke v grapo, so v nedeljo navedli kranjski policisti.

Fotografije nedeljske iskalne akcije si lahko ogledate spodaj.

v helikopterju GRS v helikopterju GRS
Foto: PU Kranj
v helikopterju v helikopterju
Foto: PU Kranj
GRS na terenu na snegu GRS na terenu na snegu
Foto: PU Kranj
gorski reševalec gleda v zrak gorski reševalec gleda v zrak
Foto: PU Kranj

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje