Tujci do hitrejše zaposlitve v poklicih, ki so potrebni za sanacijo po poplavah

Slovenija 24. Avg 202317:50 0 komentarjev
Sanacija po poplavah v Sloveniji
Sanacija po poplavah v Sloveniji. (Foto: PROFIMEDIA)

Nov interventni zakon predvideva tudi ukrep hitrejšega zaposlovanja tujih delavcev v poklicih, ki so potrebni za odpravo posledic poplav in za tujce, ki prihajajo iz držav, za katere ni potreben vizum za vstop in bivanje v Sloveniji. Sem sodijo delavci iz vseh držav Zahodnega Balkana, razen Kosova. Ta ukrep bo veljal letos in naslednje leto do konca avgusta.

Vlada je za čimprejšnjo odstranitev posledic poplav v interventnem zakonu med drugim predvidela tudi ukrep hitrejšega zaposlovanja tujih delavcev. Ti bodo lahko začeli delo na podlagi izdanega delovnega dovoljenja, postopek pa se bo uporabljal le za poklice, ki so potrebni za odpravo posledic poplav in za tujce, ki prihajajo iz držav, za katere ni potreben vizum za vstop in bivanje v Sloveniji.

Kot je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec sem sodijo delavci iz vseh držav Zahodnega Balkana, razen Kosova. “Ne govorimo pa tukaj o Nepalu, Bangladešu, Filipinih in tako naprej,” je dejal.

V roku desetih dni po prihodu v Slovenijo bo tujcem zavod za zaposlovanje izdal soglasje k temu, da začnejo delati, v treh mesecih pa mora upravna enota presoditi, ali tujci dobijo enotno dovoljenje za bivanje in delo. “Medtem ko čakajo na to dovoljenje, a že imajo soglasje zavoda, lahko že začnejo delati,” je še dodal minister Mesec.

Ta ukrep bo veljal letos in naslednje leto do konca avgusta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!