Tuji tisk o Janši: oboževalec Trumpa in tviteraš brez zadržkov

Slovenija 01. Jul 202113:06 > 13:34 0 komentarjev
Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Več tujih medijev je objavilo članke ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu EU. V njih se v glavnem osredotočajo na premierja Janeza Janšo in opozarjajo, da bosta Slovenija oziroma njen premier med predsedovanjem pod drobnogledom Evrope.

Agencija Reuters piše, da Slovenija predsedovanje prevzema v času napetosti med vzhodom in zahodom Evrope glede demokratičnih vrednot. Pri tem premierja Janeza Janšo označi za nacionalista, ki je “v preteklosti že prekrižal meče z Evropsko komisijo v razpravah o demokraciji”. Občudovalec nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in tviteraš brez zadržkov se je sporekel z Brusljem o svobodi medijev, piše Reuters in dodaja, da je Janša blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

V Slovenijo iz Madžarske precejšnja finančna sredstva

Reuters navaja tudi Georga Riekelesa s think-tanka European Policy Centre, ki je opozoril, da bo moralo slovensko predsedstvo resno jemati vprašanje političnih in državljanskih svoboščin, čeprav se Slovenija glede na zadnje poročilo Freedom Housa na nekaterih področjih uvršča pred Italijo, Španijo, Francijo in Nemčijo. “V kontekstu predsedovanja se ne da izogniti ocenjevanju demokratičnih pravic in spoštovanja vladavine prave,” je dejal.

Italijanski časnik La Stampa pa je Janšo označil za resno grožnjo vrednotam EU. Prejšnji četrtek na vrhu EU, v razpravi zaradi madžarskega zakona, so bile vse oči uprte v Orbana, a voditelji so pogledovali tudi proti Janši, človeku, ki je v tem trenutku resna grožnja vrednotam EU. Od prihoda na oblast marca lani je Slovenijo obrnil v avtoritarno smer z napadi na novinarje, pravosodje, politične nasprotnike in svobodo mišljenja na splošno, piše italijanski časnik.

Janez Janša
Žiga Živulovič jr / BOBO

La Stampa še opozarja, da bo Janševa vlada predsedovanje prevzela v času, ko je EU spoznala, da ne more več ignorirati vprašanja vrednot in protidemokratičnih usmeritev. Madžarski časnik Nepszava pa piše, da je Janšev vzornik Orban in da prihajajo v Slovenijo iz Madžarske tudi precejšnja finančna sredstva. Iz Budimpešte prihaja tudi trdna podpora oblikovanju iliberalne slovenske države, piše levo usmerjeni madžarski časnik.

Toda, ali bo tandemu Orban – Janša uspelo zabiti velik žebelj v krsto EU? Verjetno ne, predsedstvo lahko proces odločanja v EU upočasni, ne more pa določiti usmeritve Unije, zaključuje Nepszava. Da bo slovensko predsedovanje pod nadzorom, piše francoski časnik Le Figaro in dodaja, da Janša predsedovanje vidi kot priložnost za uveljavljanje drugačne vizije evropskih vrednot.

“Slovensko predsedstvo bo pod nadzorom”

Mnogi se bojijo, da Bruselj čaka turbulentnih šest mesecev v času, ko bi EU morala strniti vrste, medtem ko drugi trdijo, da ne bo tako. A ena stvar je jasna, slovensko predsedstvo EU bo predsedstvo pod nadzorom,” piše Le Figaro. Ugotavlja še, da se je Janša po letu 2008, ko je prvič predsedoval, oddaljil od liberalnih vrednot ter obrnil hrbet nekaterim načelom EU.

Ursula von der Leyen
Borut Živulovič/BOBO

Da bo Janša prihodnjih šest mesecev v središču pozornosti, piše tudi bruseljski spletni časnik Politico, ki se osredotoča na odnos največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke, do njenega člana Janše. Ugotavlja, da v EPP zavračajo skrbi, da Janša postaja novi Orban, ter navaja neimenovani vir v stranki, ki pravi, da je Janša predvsem provokator.

A po drugi strani nasprotniki EPP menijo, da se največja panevropska stranka iz izkušenj z Orbanom in stranko Fidesz ni ničesar naučila. Sicer tudi v EPP glede Janše niso vsi tako brez skrbi in nekateri celo menijo, da Janša ne bo več dolgo del njihove politične družine, piše Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!