Ture na Malo Mojstrovko ni vodil licenciran gorski vodnik

Slovenija 10. Apr 202314:04 7 komentarjev
Reševanje, Mala Mojstrovka, plaz
Gorska reševalna zveza

Včerajšnjo odpravo na Malo Mojstrovko, v kateri se je ponesrečilo pet planincev, je organiziralo športno društvo Jeti. Vodja skupine po naših informacijah ni imel licence za gorskega vodnika, ki bi jo za komercialno vodenje moral imeti. V zahtevnih snežnih razmerah bi lahko en vodnik v gore vodil največ dva, ne pa šest planincev.

Na Mali Mojstrovki so včeraj po obsežni reševalni akciji rešili sedem slovenskih planincev, ki jih je odnesel snežni plaz. Vsi so nesrečo preživeli, je pa med njimi pet poškodovanih, od teh trije huje in dva lažje.

V ljubljanskem kliničnem centru na zdravljenju ostaja en ponesrečenec, ki je na intenzivni negi, njegovo stanje pa je stabilno. V jeseniški bolnišnici zdravijo še dva ponesrečenca s težjimi poškodbami. “Šlo je za odprti zlom zgornje okončine in zlom spodnje okončine,” so navedli. Oba sta bila ustrezno oskrbljena in bosta danes ali v torek odpuščena v domačo oskrbo.

V akciji, ki je trajala sedem ur, je sodelovalo 53 gorskih reševalcev. Mnenja o tem, ali so bili pohodniki primerno opremljeni, so za zdaj deljena. Strinjajo pa se, da vreme za odhod v gore ni bilo najbolj primerno. “Zagotovo v teh razmerah tja ne pelješ skupine. To je bilo totalno zgrešeno, mislim, da bi morala biti kazenska ovadba,” je za N1 ocenil član združenja gorskih vodnikov in reševalec Klemen Gričar.

Odpravo na malo Mojstrovko oziroma tečaj varne hoje v gorah je organiziralo športno društvo Jeti, ki med drugim vodi intenzivne tečaje zimskega gorništva, varnega obiskovanja ferat in turnega smučanja. Po naših informacijah je šest planincev na Malo Mojstrovko vodil moški, ki ni licenciran gorski vodnik, je pa sicer gorski reševalec in član Gorske reševalne službe Radovljica.

šd jeti, mojstrovka
Posnetek zaslona spletne strani športnega društva Jeti

GRSZ: član skupine ni bil v vlogi reševalca

Pri Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRSZ) informacije o vodji skupine niso želeli neposredno potrditi ali zanikati. So pa zapisali, da je bil “v skupini ponesrečenih tudi gorski reševalec, član GRZS, vendar kot član skupine ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS.”

Ob tem so poudarili, da so gorski reševalci, člani GRZS, usposobljeni za reševanje ponesrečenih v gorah in na drugih težko dostopnih terenih, a “ne vodijo tur v gore oziroma hribe in tudi ne preiskujejo vzrokov nesreč ali morebitne odgovornosti”.

Gorski reševalci rešujemo ponesrečene v gorah in to opravljamo prostovoljno in brezplačno, so še zapisali in dodali, da skladno z navodili policije, ki natančno preiskuje vzroke, okoliščine in tudi odgovornosti včerajšnje nesreče, zaradi interesa policijske preiskave ne moremo komentirati morebitnih vzrokov in odgovornosti za nesrečo.

Brez licence

Komercialne ture in tečaje, kakršen je bil včerajšnji nesrečni vzpon na Malo Mojstrovko, lahko vodijo gorski vodniki, ki imajo licenco oziroma izpit Združenja gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS). Ta organizacija je pristojna za usposabljanje in izobraževanje gorskih vodnikov za vodenje vseh oblik plezanja, alpinizma in turnega smučanja.

“Za komercialno gorsko vodništvo v Sloveniji potrebuješ izpit oziroma licenco za gorskega vodnika,” pojasnjuje predsednik ZGVS Peter Jeromel. “To pomeni 80 in več dni šolanja, ki obsega teoretični in predvsem praktični del. Del tega so strokovni izpiti plezanja v skali, vodenja turnega smučanja, plezanja pozimi v snegu in ledu.” Gre za zahtevno šolanje, ki jim omogoča delo praktično po vsem svetu. Njihovo delo opredeljuje zakon o gorskih vodnikih.

Največ dva planinca, ne šest

Normativi gorskih vodnikov določajo, koliko ljudi lahko v različnih razmerah – glede na teren, vreme in okoliščine – vodi en vodnik. “Pri turnem smučanju je to največ sedem oseb, pri plezalnih in alpinističnih turah, pa lahko en vodnik vodi le enega ali dva.”

Župančičeva grapa, kamor so včeraj šli planinci, je tak alpinistični vzpon.

Morda se laikom zdi, da je vsak gorski reševalec tudi usposobljen gorski vodnik, a to ne drži. “Reševalci so usposobljeni za reševanje ponesrečencev v gorah, gorskovodniške storitve pa so nekaj povsem drugega,” pojasnjuje Jeromel. “Podobno kot lahko nekdo sicer zna malo popravljati vodovod, vendar nima obrtniškega dovoljenja in ustrezne izobrazbe za vodoinštalaterja,” še dodaja. Ključna pri tem pa je odgovornost, ko gre kaj narobe.

Združenje gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS) ima okrog 80 članov, od katerih je okrog 45 aktivnih vodnikov, ki se s to dejavnostjo poklicno ukvarjajo.

“Po zakonu moramo imeti pravno urejeno zavarovanje odgovornosti, zavarovanje za nezgode, licence moramo vsako leto obnavljati,” pravi Jeromel. Prav tako morajo imeti komercialni gorski vodniki s.p. oziroma podjetje, pred katerega izvajajo to dejavnost.

Predsednik športnega društva Jeti Miha Hauptman, ki je organiziralo včerajšnjo turo, se na našo prošnjo za pojasnila danes ni odzval.

Reševanje, Mala Mojstrovka
Posnetek zaslona

Reševalec Gregor Kofler, ki se je tudi včeraj odzval na poziv, je na Facebooku opozoril na ta problem (ne)licenciranih gorskih vodnikov. “Gorski reševalec je izšolan za poklic prostovoljnega reševalca, in ne vodnika. Skrajni, ampak res skrajni čas pa je, da si GRZS pogleda v oči in prične s postopki profesionalizacije gorskega reševanja v Sloveniji,” je zapisal.

Gorska reševalna zveza je v današnjem sporočilu za javnost poudarila, da bodo na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče tudi v GRZS sprejeli ustrezne ukrepe.

Neprimerno vreme

V noči na nedeljo je zapadel svež sneg, zaradi česar so bile razmere na Mali Mojstrovki (pre)zahtevne za tovrsten vzpon, še menijo naši sogovorniki. “Sam sem napovedano velikonočno turo zaradi neprimernega vremena odpovedal,” je poudaril Kofler.

Župančičeva grapa v lepem vremenu ni zelo zahtevna tura, prav tako je pot bistveno lažja v primeru, ko je pot po snegu že uhojena.

“V takih razmerah, kot so bile včerajšnje, izkušen gorski vodnik ne bi vodil skupine na tako pot, v nobenem primeru pa ne tako velike skupine,” je poudaril Klemen Gričar.

Tudi on je opozoril na pomanjkanje nadzora na tem področju. “Pojavlja se veliko posameznikov in društev, ki to delo opravljajo brez licenc,” je povedal za N1. “Na žalost so bili včeraj planinci poškodovani, po drugi strani pa na srečo ni bilo smrtnih žrtev,” poudarja in upa, da bo nesreča povod za ureditev razmer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje