Turisti bližnjice najdejo z navigacijo, Koprčani bi jim zdaj to radi otežili

Slovenija 19. Apr 202411:01 1 komentar
Koper
Foto: BOBO

V Kopru se predvsem v času poletne sezone utapljajo v prometnih zastojih. Občinski svetniki so na mizo položili predlog, s katerim bi posamezne cestne odseke izločili iz navigacijskih sistemov, vendar jim to v prvem poskusu ni uspelo. Sedaj gredo na plan B. Če želijo ceste izločiti iz navigacijskih sistemov, morajo namreč prej zagotoviti ustrezne podatke, zato se bodo lotili snemanja občinskih cest ter prometnih znakov in oznak na cestišču.

V času visoke turistične sezone je pogosto povišan tudi “pritisk” domačinov, ki se le stežka prebijejo do lastne hiše. O tem, kako trume turistov na obalnih cestah paralizirajo življenje na Obali, smo na N1 že pisali.

Turisti, ki se želijo izogniti zastojem na najbolj prometnih cestah, v iskanju bližnjic zavijejo na ozke vijugaste ceste, rezultat pa je pogosto še večji prometni kolaps. Nejevoljni domačini so se v lanski poletni sezoni zato organizirali sami. Na cesto so postavili dodatno signalizacijo ter si celo nadeli varnostne jopiče in sami usmerjali promet. Pritožbe so se vrstile, rešitev pa ni bilo.

promet
Prebivalci Škofij so se lansko poletje sami organizirali in usmerjali promet. (Foto: Ivan Belec)

Sedaj se je aktivno vpletla občina, ki je predstavila novo idejo. Občinski svetniki so predlagali, da bi iz navigacijskih sistemov izločili odseke, kjer tranzitni promet ni dovoljen. To pa ni bilo tako preprosto, kot so sprva pričakovali.

Kot je za STA pojasnil vodja občinske službe za digitalni razvoj Andrej Erzetič, so poskušali doseči izločitev posameznih cest iz aplikacij za navigacijo, a je največji ponudnik storitev to zavrnil. Obrnili so se na Nacionalni center za upravljanje prometa, ki posreduje podatke o stanju na cestah podjetjem. Ugotovili so, da obstoječi sistem nadzora občinskih cest ne omogoča pošiljanja podatkov v uporabni obliki, saj je bil zasnovan za upravljanje prometa in ne za navigacijo.

Občina mora torej najprej priskrbeti podatke, ki bi jim to omogočali. V četrtek so svetniki potrdili 150.000 evrov vredno naložbo v projekt video snemanja kategoriziranih občinskih cest.

Za pridobitev podatkov v takšni obliki, kot jo sprejemajo ponudniki navigacijskih storitev, bodo morali občinske ceste, prometne znake in oznake na cestišču znova posneti. Po Erzetičevih besedah je to mogoče storiti le spomladi. Želijo si, da bi to bilo že letos, a bo težko, ker morajo najprej objaviti razpis za izvajalca snemanja.

Mestna občina Koper je sicer leto 2023 sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini približno 570.000 evrov, piše v zaključnem računu, ki ga je na seji v četrtek potrdil občinski svet. Proračunski odhodki in izdatki niso presegli meje 100 milijonov evrov, čeprav je proračun za leto 2023 to predvideval. Dejansko so znašali nekaj čez 81 milijonov evrov, k čemur gre dodati tri milijone evrov za odplačilo glavnic kreditov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje