Učenci pridobili geslo in popravili ocene: dva sta si spremenila zaključno oceno

Digitalno 03. Feb 202315:25 7 komentarjev

Na osnovni šoli Savsko naselje je skupina devetošolcev pridobila vpisne podatke za vstop v elektronsko redovalnico in si spremenila ocene. Po prvih podatkih vodstva šole so učenci do gesla prišli ob nepazljivosti ene od učiteljic, pridobili pa naj bi ga lanskega maja. S primerom se ukvarjajo tudi kriminalisti.

O dogodku je bila obveščena tudi policija. Učenci so pridobili uporabniško ime in geslo enega od učiteljev in vstopili v elektronsko redovalnico ter si popravili ocene.

Dejanje je opazil eden od učiteljev, zoper učence pa so sprožili disciplinski postopek.

Ravnateljica šole Verica Šenica Pavletič je povedala, da so dogodek opazili ob tem, ko so pripravljali poletna obvestila za učence z ocenami.

“Učitelj je ugotovil pri enem učencu, da je ocena drugačna, kot jo je sam vpisal. Pogledal je v zgodovino vpisov v elektronsko redovalnico in ugotovil, da je ob spremenjeni oceni zapisano ime sodelavke,” je dejala Šenica Pavletič.

Nato je pregledal še več ocen in ugotovil še več sprememb, je nadaljevala. “Takoj je obvestil pomočnika ravnatelja. Po pregledu smo zablokirali uporabniški profil kolegice,” je dodala.

V sredo so učence poklicali na pogovor. “Niso tajili. Hitro so priznali, kaj se je zgodilo. V roku ene ure se je vse razrešilo. Obvestili smo starše in jih povabili v šolo na pogovor. Poneverba ocen je hujša kršitev in kaznivo dejanje, zato smo obvestili tudi policijo,” je opozorila Šenica Pavletič.

Letos so si ocene spremenili štirje učenci

Po pogovoru so učenci priznali, da so geslo pridobili konec lanskega maja. Geslo naj bi pridobili med nepazljivosti ene od učiteljic, ko se je šola pripravljala na selitev. Po prvotnih načrtih bi se morala šola zaradi prenove preseliti do 1. septembra. Pri selitvi so pomagali tudi učenci, ki naj bi izkoristili nepozornost učiteljice, ki je imela na računalniku odprto elektronsko redovalnico. Učenci so izkoristili nepazljivost in slikali geslo ter tako pridobili vpisne podatke.

Po dozdajšnjih podatkih so nepooblaščeno v elektronsko redovalnico vstopali štirje učenci. Dva učenca sta si spremenila eno oceno pri enem predmetu, en učenec si je spremenil po eno oceno pri štirih predmetih, en učenec pa si je spremenil šest ocen – po dve oceni pri dveh predmetih in po eno oceno pri štirih predmetih.

Zaključni oceni sta si spreminjala tudi učenca, ki sta že na srednji šoli

Ocene naj bi si nekateri učenci že v lanskem šolskem letu. Po podatkih programa Lopolisa, ki ga šola uporablja za vodenje dnevnika in redovalnice, je bila prva sprememba narejena 26. maja lani.

Dva učenca lanskega 9. razreda, ki sta zdaj že na srednji šoli, sta se spremenila zaključni oceni, dva učenca lanskega 8. razreda pa sta si spremenila oceno, ki je vplivala na končno oceno.

Za tekoče šolsko leto so ocene spravili v zakonito stanje, za nazaj pa se je vodstvo šole obrnilo Mestno občino Ljubljana in Ministrstvo za šolstvo, s katerimi bodo imeli sestanek prihodnji teden. Po mnenju Šenica Pavletič je najpomembnejše vprašanje, kako zakonsko urediti ocene, ki sta jih spreminjala lanska učenca 9. razreda, ki sta zdaj v prvem letniku srednje šole. “Vprašanje je, kako ocene, ki so bile spremenjene lansko šolsko leto, spremeniti v zakonito stanje. Tu bi bila zadeva lahko precej kompleksna, saj bi zaključne ocene lahko vplivale na to, ali je posameznik zbral dovolj točk za vpis,” je dejala Šenica Pavletič.

Učiteljica je pripravljena prevzeti vso odgovornost nase

Po njenem videnju bi bilo treba narediti preklic ocen, vendar za zdaj niso prepričani, kako bodo to izvedli.

Dodala je še, da bo je učiteljica pripravljena prevzeti vso odgovornost nase in da se zaveda, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi. “Kot šola jemljemo del krivde tudi na svoja pleča. Na šoli imamo pravila o uporabi IKT, kjer je jasno zabeleženo, da je učitelj dolžan in odgovoren skrbeti za gesla, uporabniška imena in varstvo osebnih podatkov,” je pojasnila in dodala, da bodo proti učiteljici sprožili postopke v okviru delovno pravne zakonodaje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje