Učenec v šolo prinesel plinsko pištolo brez nabojnika in nabojev

Slovenija 10. Apr 202420:00
Policijski avtomobil
Fotografija je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

Na dan, ko je v šolah po državi zaradi grožnje z napadom veljala poostrena varnost, je učenec k pouku v eno od osnovnih šol na območju Prekmurja prinesel plinsko pištolo brez nabojnika in nabojev.

Murskosoboški policisti so bili danes obveščeni, da je bila v osnovno šolo na območju Murske Sobote prinesena plinska oziroma štartna pištola brez nabojnika in nabojev. Točna kategorizacija pištole, ki so jo policisti zasegli, bo znana po pridobljenem strokovnem mnenju, so ob tem za N1 še pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota.

“Policisti primer po usmeritvah državnega tožilstva obravnavajo kot prekršek po zakonu o orožju. Zadeva se obravnava tudi v smeri suma storitve kaznivega dejanja, in sicer povzročitve splošne nevarnosti, in kaznivega dejanja zanemarjanje mladoletne osebe, sledi zbiranje obvestil v tej smeri in nato ustrezen ukrep,” so še povedali na policiji.

Ker je v primer vpletena mladoletna oseba, nam policija zaradi varstva osebnih podatkov več pojasnil ni posredovala.

Eden od staršev pa je N1 posredoval sporočilo, ki ga je vodstvo šole po dogodku poslalo staršem učencev. V njem so navedli, da sta bila vodstvo in svetovalna služba danes obveščena, da ima učenec šole s sabo orožje. Učenca so takoj umaknili od pouka, še posebej pa so bili pozorni na varnost učencev in zaposlenih.

Učenec je po mirnem razgovoru orožje predal delavki šolske svetovalne službe. Vodstvo šole je, kot so zapisali v sporočilu staršem, o dogodku takoj obvestilo policijo in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Zadevo zdaj vodi policija, šola pa bo njihovim navodilom sledila. Ob tem so dodali, da sta ministrstvo in policija potrdila, da je šola ravnala pravilno. Ravnateljica je za N1 povedala, da se je dogodek zgodil v času prvega odmora. 

Na ministrstvu so za N1 povedali, da so bili o dogodku obveščeni.

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol. Policisti so grožnjo vzeli resno in o njej obvestili šole. Po spletni grožnji slovenskim šolam je policija povečala prisotnost v okolici šol, tako bo tudi v prihodnjih dneh. Z generalne policijske uprave so sporočili, da so včeraj in danes prejeli nekaj prijav o domnevnih grožnjah, vse primere so preverili, a nevarnosti za zdaj niso zaznali.