Učenki nagovarjal k spolnim uslugam. Ravnateljica: Zelo dobro sta odreagirali

Slovenija 08. Sep 202313:16 1 komentar
Ženska
Profimedia

Ko je bilo pouka v ponedeljek konec in sta se učenki osnovne šole v Šempetru pri Gorici odpravili proti centru mesta, sta opazili, da ju zasleduje neznanec, je prva poročala RTV. Pristopil je do njiju in ju prosil, naj mu posodita nekaj denarja, a tega nista storili. "Nato pa jima je rekel, da jima bo on posodil denar, mislim, da je ponudil 100 evrov, če mu v zameno nudita spolne usluge," je za N1 opisala ravnateljica šole.

V ponedeljek sta učenki predmetne stopnje Osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pri Gorici po pouku zapuščali šolo, ko sta opazili, da jima nekdo sledi. Bili sta na poti proti središču Šempetra, je za N1 povedala v. d. ravnateljice Aleša Velikonja, ko sta prispeli do klopi, kjer se navadno učenci družijo po pouku, pa je zasledovalec pristopil do njiju.

“Vprašal ju je, ali mu lahko posodita nekaj denarja, a sta mu odvrnili, da ga nimata. Nato pa jima je rekel, da jima bo on posodil denar, mislim, da je ponudil 100 evrov, če mu v zameno nudita spolne usluge,” je opisala ravnateljica.

Po njenih besedah sta se dekleti v istem trenutku odpravili nazaj proti šoli. Nekaj časa jima je še sledil in celo ponujal višjo vsoto denarja, nato pa se je umaknil. V šoli sta osnovnošolki poiskali razredničarko, vse skupaj pa so se odpravile k v. d. ravnateljice in ji povedale, kaj se je zgodilo. “Nemudoma sem obvestila vse starše, učitelje in seveda policijo. Danes so se oglasili na šoli,” je povedala.

spolni napad
OŠ Ivana Roba v Šempetru pri Gorici

Dodala je, da je bilo videti, da učenkama ni prijetno, a sta dogodek relativno dobro prenesli. “Zelo dobro sta odreagirali, vsa čast,” je povedala Velikonja, ki je učenki tudi pohvalila.

Na Policijski upravi Nova Gorica so za N1 potrdili, da obravnavajo kršitev s področja varstva javnega reda in miru, a več podatkov zaradi sekundarne viktimizacije žrtve in pa določil kazenskega zakonika ne morejo posredovati. “Sicer pa policija vsako prijavo, o kateri smo obveščeni, preiskuje in ustrezno ukrepa skladno z vsemi zakonskimi pooblastili,” so dodali.

Ob tem poudarja, da je ob takih situacijah ključnega pomena, da se starši z otroki pogovorijo. Pojasniti jim morajo, kako se odzvati, in dati vedeti, da jim zaupajo. “Nikoli ne smemo dvomiti o njihovih izjavah, vedeti morajo, da smo jim v oporo in da so naredili prav. Kot starši in učitelji lahko kasneje razmišljamo in razpravljamo med seboj, a prvi občutek, ki ga morajo dobiti, je, da jim verjamemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje