Ugotovitev zagovornika: Radio Ognjišče je diskriminiral politične stranke

Slovenija 26. Sep 202211:43 20 komentarjev
Radio Ognjišče
Žiga Živulović jr./BOBO

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je Radio Ognjišče v času politične kampanje pred državnozborskimi volitvami diskriminiral nekatere politične stranke, ki v svojih programih nasprotujejo nauku Katoliške cerkve. Kot je zapisano v ugotovitvi zagovornika, je radijska postaja strankam sicer omogočila predstavitev stališč, vendar jih je pri tem neupravičeno obravnavala drugače. Zagovornik načela enakosti v poročilu sicer ne navaja, za katero radijsko postajo gre, vendar so se v javnosti in medijih že pred časom pojavili vprašalniki omenjene radijske postaje, ki so jih naslovili na politične stranke.

Zagovornik načela enakosti je v sporočilu za javnost zapisal, da je radijska postaja različno obravnavala politične stranke, ki so jih predstavili v njihovem programu. Strankam, ki se ne strinjajo oziroma nasprotujejo naukom Katoliške cerkve, je sicer omogočila predstavitev svojih stališč, vendar zgolj v prebranem povzetku, stališča strank, ki podpirajo nauke Katoliške cerkve, pa je predstavila tudi z objavo zvočnih posnetkov pogovorov s kandidati teh strank za poslance.

“Zagovornik je v postopku diskriminacije ugotavljal, ali je radio posebnega pomena s svojimi pravili in ravnanjem diskriminiral določene politične stranke pri predstavitvah kandidatov pred letošnjimi volitvami v državni zbor,” je zapisano v ugotovitvi.

Prijavitelj diskriminacije je navedel, da je radio stranke diskriminiral pri dostopu do storitev. Radio je v povabilu strankam k sodelovanju zapisal, da bo storitev nudil le tistim, ki v svojih programih in stališčih ne nasprotujejo nauku Katoliške vere, to pa je preverjal tudi s posebnim vprašalnikom.

Zagovornik je ob pregledu dejstev in okoliščin primera ugotovil, da je radio vse stranke, ki so se vabilu odzvale, predstavil v svojem programu, a jih je pri tem obravnaval različno. Možnost zvočne predstavitve je tako radio dal strankam Naša dežela, Zeleni Slovenije, Glas za otroke in družine, NSi, s povzetki pa so predstavili stališča strank Vesna, Z.Dej, SD, Lide in SNS.

Diskriminacija je po zakonu o varstvu pred diskriminacijo vsako neupravičeno neenako obravnavanje osebe na podlagi njenih osebnih okoliščin v primerjavi z drugimi, ki so v primerljivem položaju, a teh osebnih okoliščin nimajo. Osebne okoliščine so spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, jezik, invalidnost, vera ali prepričanje, starost, spolna usmerjenost, zdravstveno ali premoženjsko stanje, starševstvo in podobno.

Zakon določa tudi dopustno izjemo od prepovedi diskriminacije, ko različno obravnavanje zasleduje legitimen cilj in je ob tem sorazmerno v širšem smislu, kar pomeni, da za dosego tega legitimnega cilja uporabi ustrezno, nujno potrebno in sorazmerno sredstvo.

Radio Ognjišče: Razlikovanje pri obravnavi zato, da ti ne bi žalili čustev poslušalcev

Zagovornik je na radijsko postajo naslovil vprašanje, ali so z ugotovljenim razlikovanjem med kandidati zasledovali kak poseben cilj in ali je bilo sredstvo, ki so ga pri tem uporabili, tudi sorazmerno.

V odgovoru je radio pojasnil, da gre v njihovem primeru za nepridobitno radijsko dejavnost, ki je posebnega pomena, ker zagovarja katoliške vrednote. “Razlikovanje pri obravnavi kandidatov strank na podlagi osebne okoliščine vere ali prepričanja je radio uvedel zato, da s predvajanjem posnetkov izjav kandidatov na volitvah, ki se s katoliškim naukom ne strinjajo, ne bi žalil čustev poslušalcev,” je zapisano v ugotovitvi.

Cilj radia je tako temeljil na predpostavki, da so lahko že sama stališča nekaterih političnih strank do Katoliške cerkve in krščanskih vrednot lahko žaljiva do poslušalcev. Zagovornik je kljub temu dopustil možnost, da “bi ravnanje radia lahko zasledovalo legitimen cilj, in sicer zaščito poslušalcev pred versko žaljivim načinom podajanja mnenj o katoliškem nauku”. Opravljen je bil tudi test sorazmernosti ukrepa.

Ocenil je, da je objava povzetkov stališč nekaterih političnih strank sicer lahko ustrezno sredstvo za “preprečitev žaljenja verskih čustev poslušalcev”, a poudarja, da to ni edino možno niti sorazmerno sredstvo za dosego tega cilja.

Ker je radio pogovore s kandidati strank posnel vnaprej, bi lahko morebitne dele pogovorov, ki bi bili do krščanskih vrednot žaljivi, izrezal in jih predstavil brez njih. “To pomeni, da je za dosego navedenega legitimnega cilja obstajal tudi alternativen ukrep, ki je omogočal varovanje pravic poslušalcev in hkrati tudi enakopravno obravnavo političnih strank,” je še zapisal zagovornik v svoji ugotovitvi.

Zagovornik je na podlagi ugotovitev odločil, da je radijska postaja nekatere politične stranke in njihove kandidate obravnavala diskriminatorno. Radio pa je na urad zagovornika načela enakosti poslal dopis, da bodo skladno z njegovo odločbo, v prihodnje ugotovljeno diskriminacijo odpravili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje