Ugotovitve nadzora nad ljubljanskimi policisti znane konec tedna

Slovenija 05. Jul 202115:23 > 15:48 0 komentarjev
Anton Olaj
Anton Olaj (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Generalni direktor Policije Anton Olaj se je seznanil s poročilom nadzora na Policijski upravi Ljubljana. Olaj je nadzor odredil, potem ko so ljubljanski policisti na dan državnosti nadzorovali alternativno proslavo, ki se je je udeležila tudi skupina rumenih jopičev.

Na dan državnosti je pred uradno proslavo na Prešernovem trgu potekala tudi alternativna proslava, na kateri je bilo po podatkih policije devet tisoč ljudi.

Alternativnega dogodka se je takrat udeležila tudi skupina tako imenovanih rumenih jopičev, ki pa jih je policija nato s prizorišča odstranila.

V delu javnosti se je nato pojavilo vprašanje, ali je policija med varovanjem shoda na Prešernovem trgu delovala nepristransko in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako. Generalni direktor Policije Anton Olaj je zato odredil nadzor na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

Ugotovitve poročila bodo znane konec tedna

Direktor Policije je danes na Twitterju sporočil, da se je s poročilom nadzora na PU Ljubljana podrobno seznanil. V naslednjih dneh lahko nadzirana policijska uprava poda pripombe. Vsebina poročila bo javnosti predstavljena na petkovi novinarski konferenci.

Olaj je nadzor utemeljil s tem, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije. Kot je dodal generalni direktor Policije, je za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, neizogibno treba ugotoviti dejansko stanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!