UKC MB “prekinja” sodelovanje s študenti: “Ni čudno, da gremo vsi v Avstrijo”

Slovenija 18. Apr 202311:38 11 komentarjev
UKC Maribor
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Kadra v zdravstvu primanjkuje, zdravstveno osebje je na robu zloma, številni odhajajo ... O tem že precej časa opozarjajo v zdravstvenih sindikatih, medtem pa študenti zdravstvenih smeri, ki v UKC Maribor opravljajo študentsko delo, trdijo, da bodo ostali brez dela "zaradi nižanja stroškov". Razočaran študent pravi, da tudi zaradi takšnega odnosa mladi po končanem študiju zaposlitev raje poiščejo v Avstriji. V UKC Maribor nam na vprašanje, s koliko študenti bodo prekinili sodelovanje, niso odgovorili.

Čeprav iz slovenskih bolnišnic prihajajo glasni alarmi, da močno primanjkuje kadra in da je zdravstveno osebje na robu zloma, v zadnjih dneh študente razburja poteza mariborskega kliničnega centra. Na naše uredništvo se je obrnilo več študentov zdravstvenih smeri, ki trdijo, da mariborski klinični center aprila “prekinja” sodelovanje z večino študentov. Najbolj naj bi bili na udaru študenti zdravstvene nege, torej bodoči medicinske sestre in zdravstveniki. Študenti medicine, bodoči zdravniki, pa medtem zaradi krčenja obsega dela sami zapuščajo UKC Maribor in denar služijo z drugim študentskim delom.

Po navedbah študenta tretjega letnika zdravstvene nege so imeli predstavniki študentov prejšnji teden sestanek z vodstvom mariborskega kliničnega centra, na katerem jim je bilo “rečeno, da zaradi nižanja stroškov krčijo študentska mesta oziroma manjšajo obseg študentskega dela”. Sodelovanje naj bi po njegovih navedbah v celoti prekinili s študenti prvih in drugih letnikov zdravstvene nege. “Ostalo naj bi le 40 odstotkov študentov tretjih letnikov.” Kot je dejal, je trenutno na oddelkih 87 študentov zdravstvene nege, večina bo torej morala oditi. “Vidi se, da jim naše roke pridejo še kako prav, a so nas kar odslovili,” je dejal in dodal, da ga ne preseneča, da tudi zaradi takšnega odnosa študenti zdravstvenih smeri po končanem študiju zaposlitev raje poiščejo v Avstriji.

Podobno izkušnjo ima tudi bodoči zdravnik, študent medicine. “Že pred dvema mesecema smo dobili pričakovano informacijo, da naše specifično delovišče – vstopno informacijsko in covid točko – krčijo. Ni šlo za ciljno odpuščanje, so pa omejili možnosti in količino dela, tako da sem posledično sam zapustil to študentsko delo. Poteza vodstva me ni razjezila, saj je bilo krčenje po epidemiji pričakovano. Menim pa, da bi lahko študente medicine in študente drugih medicinskih strok v prihodnosti več in boljše integrirali v bolnišnično okolje, s čimer bi ubili dve muhi na en mah. Po eni strani bi tako dobili potencialni kader in vsaj delno zapolnili manjkajoče kadrovske luknje, po drugi strani pa bi študentom s plačanim delom olajšali življenje,” je dodal. Natančnih številk, koliko študentov medicine je zaposlenih v UKC Maribor, sicer nima. “Med epidemijo nas je delalo približno 55, zdaj je tam aktivnih približno 30.

Z njim se strinja študentka medicine, ki je prav tako sama zapustila mariborski klinični center. “Škoda. Kolektiv je bil dober, ampak sem zaradi krčenja obsega dela prisiljena delo poiskati drugod,” je strnila. Vsi sogovorniki so želeli ostati anonimni, njihova imena hranimo v uredništvu.

UKC Maribor: Racionaliziramo, ne ukinjamo

Medtem v UKC Maribor razmere opisujejo drugače. Kot so za N1 pojasnili, so na področju študentskega dela, “ki se je posebej razširilo v času covidne krize, sprejeli določene omejitve”. Kot so dejali, se bodo povrnili v stanje pred epidemijo in racionalizirali študentsko delo. “To nikakor ne pomeni, da ga ukinjamo. Zavedamo se, da je pomoč študentov dobrodošla in na posameznih segmentih nujno potrebna. Posledično na ta način tudi pridobivamo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem svoje ustanove,” so dodali.

UKC Maribor smo pred šestimi dnevi prosili za pojasnila, kaj natančno pomeni racionalizacija, s koliko študenti prekinjajo sodelovanje ter koliko študentov dela v kliničnem centru. Odgovorov do objave članka kljub več pozivom nismo prejeli. 

Iz javno dostopnih podatkov Ajpesa, objavljenih na začetku aprila, je razvidno, da je UKC Maribor lani imel približno 2,6 milijona evrov izgube, leta 2021 pa približno 1,3 milijona evrov izgube.

S trenutno problematiko so seznanjeni tudi na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM), a se zaradi različnih interpretacij, kaj naj bi se v kliničnem centru dogajalo, do razmer ne morejo opredeliti. “Seveda pa kot študentska organizacija podpiramo delo študentov med študijem in podpiramo, da se študenti skozi tovrstno delo učijo in nabirajo izkušnje – predvsem na svojih področjih. Zato apeliramo, da naj se tovrstno delo, če je le mogoče, ne omejuje,” je povedal predsednik ŠOUM David Bohar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje