Ukinjajo Ruski dom v Ljubljani, vodja bo moral zapustiti Slovenijo

N1 video 31. Mar 202208:20 > 14:28 42 komentarjev

Vlada je ob soglasju parlamentarnega odbora odpovedala slovensko-ruski sporazum o znanstveno-kulturnih centrih, katerega namen je (bil) spodbujanje sodelovanja med državama v znanosti, kulturi, umetnosti, književnosti in založništvu. S to potezo se ukinja Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani. Njegovemu vodji Nikolaju Gusevu bo odvzet diplomatski status in bo moral zapustiti državo. V centru pripravljajo razstave, tečaje ruskega jezika, imajo knjižnico del v ruščini. Povod za prekinitev sporazuma je politična odločitev kot odziv na vojno v Ukrajini. Pri tem se postavlja vprašanje, ali s takimi potezami res pritiskamo na Putina ali zgolj škodimo kulturi, znanosti in v Sloveniji živečim Rusom.

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je prejšnji teden potrdil pobudo vlade za odpoved sporazuma z Rusijo o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov. S to potezo se ukinja Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Ruski dom. Vlada pojasnjuje, da si s to potezo prizadeva za čimprejšnji zaključek vojne, “istočasno pa s tem zmanjšujemo neželen ruski vpliv na različna področja slovenske družbe”.

Kot je na odboru poslancem v imenu vlade pojasnil sekretar z zunanjega ministrstva (MZZ) Gašper Dovžan, center ni samostojen, ampak njegovo delovanje v Sloveniji usmerja ruska zvezna agencija, ki je instrument za širjenje ruske propagande in lažnih novic. “V luči agresije na Ukrajino lahko sporazum razumemo kot instrument kulturnega imperializma, ki sovpada z ruskimi geopolitičnimi interesi ter širi vpliv Kremlja. Sporazum daje osnovo, da se ta propaganda izvaja tudi v Sloveniji. Na zunanjem ministrstvu menimo, da je to treba ustaviti, to je razlog za odpoved tega sporazuma,” je poslancem povedal Dovžan.

Vodja Ruskega doma Nikolaj Gusev do včeraj še ni dobil nobenega uradnega ali neuradnega obvestila slovenskih oblasti, da bodo center zaprli, sam pa bo moral zapustiti državo, saj mu bo odvzet diplomatski status.

Obtožbe o širjenju kremeljske propagande odločno zanika. “V sporazumu je zelo jasno in točno določeno, da se ruski kulturni center v Ljubljani ne sme vključevati v kakršnekoli politične razprave. To je za nas zelo pomembno vodilo. Ukvarjamo se izključno z izobraževanjem, kulturnim in znanstvenim sodelovanjem. Center je namenjen tako v Sloveniji živečim Rusom kot Slovencem, ki jih zanima ruska kultura. Tu imamo knjižnico z veliko in zanimivo zbirko ruske in sovjetske literature. Poleg tega imamo tečaje ruščine, ki jih obiskuje veliko Slovencev, od upokojencev, odraslih do otrok, trenutno jih je 72. Organiziramo tudi veliko drugih tečajev, ki jih vodijo ruski profesorji – slikarstva, petja, klavirja … ter dramski krožek.”

Ali Ruski dom širi kremeljsko propagando?

Sekretar zunanjega ministrstva je med parlamentarno razpravo navedel nekaj spletnih objav, s katerimi naj bi Ruski dom širil kremeljsko propagando, med njimi objave, da Rusija dostavlja humanitarno pomoč v ukrajinska mesta, ki jih je napadla, ter objavo, v kateri so ruske vojake označili s ključnikom “heroji”.

“Nimamo spletne strani, imamo pa profile na Facebooku, Instagramu in Telegramu. Vsak jih lahko pogleda in se sam prepriča, ali objavljamo propagando. Ne objavljamo je,” je očitke zavrnil Gusev. “Morda spoštovani gospodje z MZZ niso dovolj podrobno pogledali naših spletnih strani. Glede na to, kaj je rekel državni sekretar, imam občutek, da so gledali spletne objave enega od ministrstev v Moskvi, ki je seveda vpleteno v politiko. Zato so morda sklepali na podlagi objav, ki nimajo nič s kulturnim centrom v Ljubljani.”

Ena od objav s Facebooka Ruskega doma v Ljubljani, kjer je zapisano: “Od začetka humanitarne akcije je Rusko Ministrstvo za izredne razmere dostavilo več kot 2000 ton pomoči prebivalcem Donbasa in Ukrajine. Sestava tovora vključuje hrano in nujne potrebščine. Humanitarna pomoč se zbira in pošilja iz različnih regij države.”

Video: Rusko Ministrstvo za izredne razmere.

Sankcioniramo Putina ali v Sloveniji živeče Ruse?

Ruski center znanosti in kulture domuje v štirinadstropni stavbi v stari Ljubljani. V pisarni Nikolaja Guseva ob knjigah ruskih avtorjev in ruskem grbu visi fotografija (v tistem času predsednikov vlad) Vladimirja Putina in Boruta Pahorja, posneta marca 2011 na Brdu pri Kranju. Tam je bil namreč podpisan sporazum med vladama, ki je podlaga za ustanovitev centra ruske znanosti in kulture v Ljubljani ter centra slovenske znanosti in kulture v Moskvi, za odprtje katerega se naša država ni odločila. V sporazumu je zapisano, da centra financira matična država. Center v Ljubljani tako financira izključno ruska stran.

ruski dom ruski dom
N1
DOSTOJEVSKI RUSKI DOM DOSTOJEVSKI RUSKI DOM
N1
Nikolaj Gusev Rus Nikolaj Gusev Rus
N1

V skladu s sporazumom je za odpoved mednarodne pogodbe, ki jo je ratificiral državni zbor, potrebno soglasje pristojnega delovnega telesa državnega zbora, to je Odbor za zunanjo politiko. Poslanci so odpoved sporazuma prejšnji četrtek potrdili z devetimi glasovi za, dvema vzdržanima in enim proti. Zadnjega je prispeval predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki je zgoraj omenjene izjave državnega sekretarja o tem, da “sporazum razumemo kot instrument kulturnega imperializma”, označil za bedaste.

“Že beseda kulturni imperializem, me prav zanima, kaj je to, na zadnje smo to slišali v času nacistične Nemčije, z druge strani seveda. Ali to pomeni, da bo Dostojevski napadel Slovenijo? Bo Čajkovski slovenskim glasbenikom potrgal strune na violinah?” se je spraševal Jelinčič in dodal, da se želi Zahodna Evropa odmakniti od Rusije “seveda po komandi Amerike”, a da bo škodo, ko bo vojne konec, plačala Slovenija, saj si “Rusi dobro zapomnijo tako pozitivne kot negativne stvari”.

Dovžan je te očitke zavrnil. “Naj vas pomirim. Tudi če tega centra ne bo, ne bo onemogočeno delovanje ruskih umetnikov v Sloveniji. Slovenija ima še vrsto drugih sporazumov, na podlagi katerih se lahko z Rusijo dogovorimo, katere programe bomo izvedli, katere predstave, katera gledališča bodo gostovala. Temu se nihče ne odreka. Problem je, da tu v Sloveniji deluje neki center, ki je usmerjan iz Kremlja in širi informacije in razlage, ki ne ustrezajo realnosti. Na to moramo reagirati, ne zato, da bi zatirali svobodo izražanja, ampak da damo jasen signal, da temu nasprotujemo.”

Jelinčič mu je na navedbe, da “moramo reagirati”, odgovoril, da MZZ ni nikoli reagiralo, ko so Američani napadli Irak ali Jugoslavijo, “niti tega ni obsodilo. Zato ker so Američani. Kaj pa Sirija, kaj pa Libija, kaj pa Jemen? O tem je tišina. Če so Američani zraven, mi ne smemo nič reči.”

Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani je še vedno odprt, prav tako izvajajo vse predvidene tečaje in druge aktivnosti. Odločitev o odpovedi sporazuma je bila na parlamentarnem odboru potrjena v četrtek, 24. marca. Do danes (31. 3.) niso v Ruskem centru dobili nobenega obvestila slovenskih oblasti.

Gusev mora zapustiti Slovenijo

Dvome o tem, da bi slovenska odpoved sporazuma imela učinek na Vladimirja Putina, je izrazil tudi poslanec SAB Branislav Rajić. “Bojim se, da tu ne gre za sankcijo Rusije, ampak ruskih državljanov, ki živijo pri nas in so v velikem številu tudi naši državljani. Tudi tistih, ki nasprotujejo vojni, nekateri so prav zaradi nestrinjanja s politiko prišli sem. V Sloveniji živi veliko Rusov, Ukrajincev, tudi mešane družine. Te družine so se posluževale tega centra skozi knjižnico, negovanje jezika, neštete aktivnosti.” Opozoril je, da bi morali pretehtati, kako škodimo njim z razlogom, da pritiskamo na ruske oblasti h končanju vojne. “Mislim, da Putin ne bo ravno strašno zaskrbljen, če mi odpovemo ta center,” je dejal Rajić.

Ob tem je poudaril, da se je treba zavedati tudi pravnoformalnega vidika te poteze, saj prepovedi delovanja centra sledi izgon diplomata, vodje centra Nikolaja Guseva. “Zunanje ministrstvo ni izgnalo ruskega veleposlanika. Zdi se mi čudno, da bi radi zdaj prek državnega zbora izpeljali, da vsaj nekoga izženemo, pa dajmo zdaj tega kulturnika,” je dejal Rajić. Državni sekretar Dovžan je zatrdil, da odločitev za odpoved sporazuma ni povezana z izgonom kakšnega ruskega diplomata, češ da ima Slovenija v skladu z dunajsko konvencijo druge možnosti, če bi se za to odločila.

V Ruskem domu je deset zaposlenih in 11 honorarnih učiteljev. Gusev, kot rečeno, uradnega obvestila o zaprtju centra in tem, da bo sam moral zapustiti Slovenijo, še ni dobil. “Ne vem, kaj odločitev vlade pomeni za nas. Ali bomo morali zapustiti državo, ali bo center zaprt. Seveda bomo spoštovali vsakršno odločitev slovenskih oblasti. Je pa to velika škoda. Sam sem tu leto in pol, zaljubljen sem v Slovenijo in tukajšnje ljudi, podobno čutijo moji sodelavci. Ta odločitev ne bo koristila kulturnemu sodelovanju med našima narodoma,” je dejal Gusev. Daljši pogovor z njim o delovanju Ruskega doma si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Slovenija je v odziv na rusko invazijo v Ukrajini odpovedala pet aktov, poleg omenjenega še:

– Sporazum o sodelovanju med ministrstvoma za pravosodje Slovenije in Ruske federacije, sklenjen v Moskvi 3. oktobra 2001;

– Sporazum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju med slovenskim ministrstvom za znanost in tehnologijo in Državnim komitejem Ruske federacije za visoko šolstvo, sklenjen v Moskvi 22. junija 1994;

– Sporazum Vlade RS in Vlade sovjetske socialistične republike Belorusije o gospodarskem, znanstveno-tehničnem in kulturnem sodelovanju, sklenjen v Minsku 3. junija 1991;

– Memorandum med vladama Slovenije in Ruske federacije o podpori delovanju Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor, podpisan v Ljubljani 21. februarja 2018.

*Sporazum o znanstveno-kulturnih centrih je od odpovedanih edini, ki bo imel za posledico tudi prekinitev diplomatskega statusa državljanu Rusije (vodji centra), pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje