Ukom za orgle v koprski stolnici namenil 20.000 evrov

Slovenija 22. Sep 202120:05 > 23. Sep 2021 06:41 11 komentarjev
Uroš Urbanija
Bobo

Vladni urad za komuniciranje je za orgle v koprski stolnici namenil 20.000 evrov. Kot razlog za sklenitev pogodbe v uradu navajajo, da želijo okrepiti promocijske aktivnosti znamke I feel Slovenija na področju kulture.

Medtem ko Urad vlade za komuniciranje (Ukom) že 265 dni ni poravnal obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA), je našel 20.000 evrov za financiranje orgel v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Denar naj bi šel s postavke, ki je namenjena za izvajanje promocijskih aktivnosti blagovne znamke I feel Slovenia.

Na Ukomu so nam kot razlog za omenjeno financiranje navedli, da se je promocija znamke I feel Slovenia dolga leta primarno in zelo uspešno izvajala na področju športa, v zadnjih letih tudi na področju gospodarstva, nekoliko v ozadju pa je ostala promocija kulture in kulturnih dogodkov. “Prav zato je želja Ukoma kot skrbnika blagovne znamke I feel Slovenija, da se ta znamka uveljavi tudi na področju kulture,” so poudarili na Ukomu.

Ob tem so izpostavili, da je koprska župnija zmagala na mednarodnem razpisu Fundacije Kongresshaus iz Züricha in dobila orgle z največjim številom piščali v slovenskem prostoru. Dodali so, da gre za ene najbolj znanih orgel v svetovnem merilu, ki jih je zasnoval znani skladatelj in organist Jean Guillou. Na Ukomu so prepričani, da bo koprska stolnica prav zaradi tega postala pomembno kulturno središče s številnim dogodki, pod katerimi se bo lahko promovirala tudi blagovna znamka I feel Slovenia. “Za izvajanje promocijskih aktivnosti znamke I feel Slovenija v okviru kulturnih dogodkov se je sklenila pogodba, katere skupna vrednost je 20.000,00 evrov,” so še navedli v vladnem uradu za komuniciranje, ki ga vodi izbranec SDS Uroš Urbanija. Poznavalci ob tem poudarjajo, da  je omenjeni znesek še v višini, ko ni potreben javni razpis, kar pa ne omogoča, da se sredstva dodeljujejo za kakršen koli namen.  Financiranje mora biti torej absolutno povezano z namenom proračunske postavke.

Orgle
orglekoper.si

Orgle naj bi začeli uporabljati novembra

Kot je včeraj poročal spletni portal ekopercapodistria, orgle v koprski stolnici sestavlja 5.520 piščali. Orgle bodo začeli uporabljati predvidoma novembra. Tedaj je načrtovana inavguracija s spremljajočimi dogodki; veliki slavnostni koncert bo izvedel profesor na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti Pier Damiano Peretti.

STA je pred štirimi meseci poročala, da je vrednost postavitve pevskega kora in orgel od prvotne ocene, ki je znašala do 550.000 evrov, narasla na 650.000 evrov. Koprska župnija je sicer organizirala veliko donatorsko akcijo – tisti, ki je doniral 100 evrov, je postal boter ene piščali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje