Ukrajinska skupnost na shodu v Ljubljani: “Skupaj bomo zmagali”

Slovenija 24. Feb 202316:18 8 komentarjev
Shod za podporo Ukrajini v Ljubljani
Boštjan Podlogar /BOBO

Na kongresnem trgu v Ljubljani je potekal shod in mirna hoja v podporo Ukrajine. Dogodek, ob prvi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino, je organizirala Ukrajinska skupnost v Sloveniji. Udeleženci so razgrnili transparente v podporo Ukrajini, na katerih je med drugim pisalo "skupaj bomo zmagali". Dogodka so se udeležili tudi predstavniki slovenske vlade, veleposlanik Ukrajine v Sloveniji in Ukrajinci, ki so zbežali pred vojno. Na bližnjem Prešernovem trgu pa je skoraj sočasno potekal shod v podporo miru in proti Natu, kjer so se zbrali nasprotniki oboroževanja Ukrajine.

Pred enim letom je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil invazijo na Ukrajino, svoja dejanja pa utemeljil s tem, da Ukrajina izvaja genocid na rusko govorečem vzhodu države. Z napadom na sosednjo državo je sprožil najhujši konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni, ki mu ni videti konca. Vojna v Ukrajini je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti.

Preberite še: Nato napovedal, da bo Ukrajino podpirali tako dolgo, kot je potrebno

Ob prvi obletnici začetka vojne v Ukrajini je Ukrajinska skupnost v Sloveniji organizirala shod in mirno hojo v podporo Ukrajini. Dogodek se je začel ob 16. uri na kongresnem trgu v Ljubljani.

Na ta dan pred enim letom se je naš svet spremenil. 24. februarja je Rusija začela svojo masovno invazijo proti Ukrajini. Začela se je vojna, ki je že zahtevala tisoče življenj in se nadaljuje še naprej. Danes smo se zbrali v spomin na žrtve te vojne in da pokažemo svojo podporo Ukrajini, ki se še naprej bori za svojo svobodo,” je bilo slišati na začetku.

Veleposlanik Taran: Danes večina prebivalcev Ukrajine verjame v zmago in čuti ponos

Da se je pred letom dni ob 4.55 Ukrajina otresla prvih udarcev sovražnih raket, je spomnil njegova ekscelenca veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je označil za kremeljskega diktatorja, ki je lani začel kruto, nesmiselno in, kar je po besedah Tarana najpomembneje, neuspešno posebno operacijo. “Prebivalci številni večjih ukrajinskih mest med drugim Harkova, Odese in Kijeva, so se skoraj hkrati zbudili ob zvokih eksplozij. Marsikdo od nas tisto noč sploh ni šel spat, tako močna je bila tesnoba v srcih Ukrajincev. Vsi tisti, ki so sposobni in pripravljeni nositi orožja, so se pridružili vrstam teritorialne obrambe. Po nekaj urah je bilo prebivalcem Kijeva samo iz prostovoljnih enot razdelilo 10.000 avtomatskih pušk, da bi se uprli ruskim napadalcem,” je prvi dan opisal veleposlanik Ukrajine v Sloveniji.

Andrij Taran je citiral ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je ob spominih Ukrajincev na začetek invazije, navedel občutek šoka, zmedenosti, negotovosti in moralne nepripravljenosti, da bi se se spopadli z vojno. Leto dni po invaziji večina prebivalcev Ukrajine verjame v zmago in glavno čustvo, ki ga občutijo je ponos, je zatrdil. “Leto, ki ga je vojna zaznamovala, ne le za Ukrajino, ampak tudi za ves civilizirani svet, je bilo polno različnih čustev in občutkov. Najprej je to grozljiva bolečina zaradi izgub, gorje, ki ga ni mogoče ozdraviti, rane na srcu, ki se ne bodo nikoli zacelile. Vsak dan nekoga izgubljamo, vsak dan nekdo umira. Umirajo vojaki, umirajo civilisti,” je poudaril, temu pa je sledila minuta molka za spomin na vse žrtve ruske agresije.

Njegova ekscelenca veleposlanik Ukrajine v Sloveniji je spomnil tudi na uspešne trenutke lanskega leta, med katerimi je izpostavil osvoboditev zavzetih ozemelj, pridobitev sodobnega in močnega orožja in vrnitev ukrajinskih vojakov iz ujetništva. “Najpomembnejše pa je, da nam bo to leto ostalo v spominu zaradi naše neomajne vere v zmago. Ne dvomim, da bomo to zmago dosegli. S sovražnikom nismo ena na ena, združeni smo, tako znotraj države, kot imamo tudi ob sebi prave in zanesljive prijatelje. Tudi Slovenijo,” je poudaril in dodal, da je Slovenija kot majhna evropska država, med prvimi priskočila na pomoč. “Od prvega dne ruske vojne proti Ukrajini je Slovenija Ukrajini nudila politično, vojaško, humanitarno pomoč, dajala zatočišče našim državljanom, zdravila ranjence in skrbela za sirote. V teh dneh ob obletnici začetka ruske vojne proti Ukrajini bi rad povedal, da smo deležni podpore najvišjega slovenskega vodstva, kot še nikoli doslej,” je še pojasnil in se ob tem tudi zahvalil.

Shod za podporo Ukrajini v Ljubljani
Foto: N1

“Sanjam, da bo vojne konec in lahko v Ukrajino povabim slovenske prijatelje”

V Slovenijo se je po ruski invaziji zateklo več Ukrajincev, ki so želeli ubežati vojni. O tem je spregovorila Svetlana Isajeva, ki prihaja iz mesta Černigov; slednji ima zdaj naziv mesta herojev, ki ga je prejel lani. “Še pred letom dni je bilo to starodavno, mirno in zelo lepo mesto za življenje ljudi. Od leta 2014 mi je bilo jasno, da bo prišlo do velike vojne in da se ruska ne bo ustavila le na priključenih ozemljih. Vedno sem tudi vedela, da bo ta vojna pomenila katastrofo za Černigov, kajti mesto je oddaljeno 72 kilometrov od ruske meje in je na poti do Kijeva. Ukrajina je država, bogata z naravnimi viri, ki se skokovito razvija in Rusija nas je napadla le zato in smo tik ob totalitarnem Mordorju,” je dejala.

Svetlana Isajeva je predstavila svoje spomine na dogodke izpred enega leta, ob tem pa dodala, da je mesto, v katerem je živela, zapustila 5. marca, dva dni po tem, ko so tam padle prve letalske bombe: “Zgodaj zjutraj ob šestih smo na lastno odgovornost odšli, saj so bili v tistem času že znani primeri streljanja po civilnih avtomobilih.”

V Sloveniji pravi, da je spoznala ljudi, ki so naredili vse mogoče, da bi pozabili na grozote, ki so jih doživeli, in da se počutijo kot doma. “Zdaj sanjam samo o enem: da bi bilo vojne konec in bi lahko vse slovenske prijatelje povabila, da me obiščejo in da jim pokažem našo lepo in močno Ukrajino,” je še dejala.

Šarec: Slovenija podpira neodvisnost in zemeljsko celovitost Ukrajine

V Sloveniji je že več let aktivna ukrajinska diaspora, ki se je po začetku invazije organizirala pri zbiranju humanitarne pomoči in podpori beguncem. Predstavnik ukrajinske skupnosti v Sloveniji Jevgenij Gorešnik je na dogodku predstavil rusko zgodovino, nato pa dodal, da so pred enim letom maske padle, “Rusija pa je pokazala pravi obraz”. V imenu skupnosti se je Sloveniji zahvalil za “ogromno podporo”, ob tem pa izrazil prepričanje, da bo Ukrajina v vojni zmagala.

Med govorci je bil tudi slovenski minister za obrambo Marjan Šarec, ki je izrazil “podporo in občudovanje vseh ukrajinskih ljudi, ki kljub njihovemu trpljenju kažejo in branijo svojo domovino in nam kažejo neomajno odločnost”. Dejal je še, da gre v Ukrajini za vojno o svobodi in neodvisnost. Poudaril je, da Slovenija od začetka nesrečne in nepotrebne vojne v celoti podpira neodvisnost in zemeljsko celovitost Ukrajine, znotraj njenih mednarodno priznanih meja ter odločno obsoja rusko agresijo.

V neposredni bližini je skoraj sočasno potekal shod v podporo miru in proti Natu. Zbrala se je manjša množica ljudi, ki je obsodila pošiljanje orožja v Ukrajino, ob tem pa izrazila prepričanje, da bi se morala Slovenija zavzemati za mirovna pogajanja.

Na transparentih je med drugim pisalo, da je Zahod med seboj “skregal Slovane”, obenem pa so zbrani pozvali zunanjo ministrico Tanjo Fajon k odstopu. Kritični so bili tudi do ZDA in EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje