Ukrajinskim beguncem se bo zaščita v Sloveniji samodejno podaljšala za leto dni

Slovenija 01. Mar 202316:49
Ukrajinski begunci
Giovanni Aiello/Bobo

Ukrajinci, ki so zaradi vojne prebežali v Slovenijo, bo začasna zaščita avtomatično podaljšana za leto dni. Iztekla se jim bo 4. marca 2024.

Ukrajincem, ki imajo začasno zaščito v Sloveniji, bodo na podlagi odločitve vlade v soboto status samodejno podaljšali do 4. marca 2024. Iz Upravne enote Ljubljana so danes sporočili, da za podaljšanje veljavnosti izkaznic ne potrebujejo vloge, saj jo bodo upravne enote, kjer imajo začasno prebivališče, samodejno podaljšale po uradni dolžnosti.

Dodali so, da je Upravna enota Ljubljana trenutno v fazi izdelave in odpreme novih izkaznic za osebe, ki imajo veljavno začasno zaščito ter imajo prijavljeno prebivališče na njenem območju.

Nove izkaznice bodo na prijavljene začasne naslove vročali po pošti, zato predlagajo, da si upravičenci na prijavljenih začasnih naslovih uredijo ustrezne poštne predale oziroma nabiralnik za dostavo pošiljk.

Začasna zaščita za ukrajinske begunce uvedena kmalu po začetku vojne

Začasno zaščito za ukrajinske begunce v Sloveniji je slovenska vlada uvedla kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, in sicer za začetno obdobje enega leta, torej do 4. marca letos. Na podlagi odločitve Evropske komisije se je vlada nato odločila začasno zaščito samodejno podaljšati do 4. marca 2024. Ustrezno odločitev je sprejela že konec lanskega leta.

Urad vlade za komuniciranje je ob prvi obletnici ruske invazije na Ukrajino minuli petek sporočil, da je od začetka vojne v Ukrajini prebivališče v Sloveniji prijavilo nekaj več kot 70.000 ukrajinskih beguncev, status začasne zaščite pa jih je pridobilo okoli 8.000. Ti imajo pravico do začasnega prebivanja, nastanitve, zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči in združevanja družine. V program začetne integracije, ki zajema učenje slovenskega jezika, zgodovine in kulture, jih je vključenih 445.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.