Umrl je Dare Valič

Dare Valič
Miloš Vujinović/Bobo

Po dolgotrajni bolezni je v 83. letu starosti umrl igralec Dare Valič, danes so ga pokopali v Ljubljani, sta poročala Radio in TV Slovenija. Valič, prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 2016 prejel Borštnikov prstan za življenjsko delo, je bil do upokojitve član ljubljanske Drame, igral pa je tudi v številnih filmih in TV-nadaljevankah.

Umrl je znani gledališki in filmski igralec Dare Valič, ki smo ga poznali po vlogah v filmih, kot so To so gadi, Poletje v školjki, Vdovstvo Karoline Žašler, Do konca in naprej, Srečen za umret.

Valič se je po študiju igralstva leta 1971 zaposlil v ljubljanski Drami in ostal član ansambla do upokojitve leta 2005. V tem času je predvsem v Drami odigral več glavnih gledaliških vlog, denimo vlogo Tancredija v Vdovi iz Ankone (1972), bil je Murzavecki v Volkovih in ovcah Ostrovskega (1974) ter Cronin v predstavi Rihardova umetna noga režiserja Behana (1976).

“Odkritost in zastrtost, linearna površina in vrtoglava globina, simpatičnost in odpor, naivnost in dvom, preprostost in norost, resnoba in humornost – to so slogovnoestetski pari, s katerimi bi lahko zaobjeli – a še vedno ne do konca – Valičevo igralstvo. Odražajo se že na njegovem igralskem obrazu: ta je zaznamovan z nekakšno zagonetnostjo, morda samonezadovoljnostjo, ironično čemernostjo, stalno slabo vestjo, vendar hkrati z lucidnostjo in suverenostjo, čvrstim prepričanjem, ki pa ne sledi veri v red in prav, temveč ravno nasprotno, zavedanju prehodnosti, pomanjkanju smisla, celo absurdu. /…/ Igralec Dare Valič je nedvomno velika igralska osebnost, ki sveta slovenskega gledališča ni obogatil samo s fascinantnim nizom prepoznavnih karakternih vlog, temveč s svojim značajem kot takim, z edinstvenim igralskim obrazom, ki se je že neizbrisno zapisal v naš spomin,” je med drugim pisalo v obrazložitvi nagrade Borštnikov prstan, ki jo je prejel leta 2016.

Dare Valič
Miloš Vujinović/Bobo

Med drugim je prejel tudi Župančičevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Valič je najraje igral ljudi, ki so bili diametralno nasprotje njegovemu značaju. Te ljudi je, kot je ob prejemu Borštnikovega prstana pojasnil v intervjuju za Sobotno prilogo Dela, potegnil iz likov v gostilni. “Poskušal sem si zapomniti specifiko določenega značaja in prevzeti nekaj njegovega nase,” je pojasnil in dodal: “Ljudje so se mi vedno zdeli strašno zanimivi. In sem jih kradel. Prav škoda, da tega več ne počnem.”

Bil je nečak igralca Aleksandra Valiča. Imel je štiri otroke, dva od njih, Nina in Blaž Valič, sta se prav tako zavezala igralskemu poklicu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.