Umrl je Aleksander Doplihar, ustanovitelj ambulante Pro bono

Slovenija 16. Maj 202217:43
Aleksander Doplihar
Žiga Živulović jr./BOBO

V 92. letu starosti je umrl zdravnik Aleksander Doplihar, ustanovitelj brezplačne ambulante Pro bono, poroča Delo. Ambulanta in posvetovalnica je namenjena vsem občanom Mestne občine Ljubljana brez urejenega zdravstvenega zavarovanja — brezdomcem in tujcem brez urejenega statusa.

Doplihar je v svoji bogati zdravniški karieri deloval na Celjskem, Domžalah, Kamniku in Ljubljani, leta 2002 pa je ustanovil brezplačno ambulanto, piše Delo. Pro bono je nastal v skupnem sodelovanju Zdravstvenega doma Ljubljana, Mestne občine Ljubljana in nevladnih organizacij Župnijska Karitas Štepanja vas, ter Slovenska filantropija.

V njej zdravniki in drugih zdravstveni, strokovni ter tehničnih delavci delajo prostovoljno. Kot še piše na strani Pro bono, v mejah možnosti in v okviru ambulante s posvetovalnico, nudijo pomoč predvsem osebam brez stalnega prebivališča in osnovnega zdravstvenega zavarovanja ter tistim, ki sicer imajo osnovno zdravstveno zavarovanje, nimajo pa kot tujci, begunci oziroma azilanti pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja, a potrebujejo še druge oblike pomoči.

Doplihar se je rodil leta 1930 v Mariji Bistrici v hrvaškem Zagorju. Medicinsko fakulteto je končal v Zagrebu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.